All for Joomla All for Webmasters

Въпреки, че кариесът не се среща толкова често, колкото преди, той все пак остава едно от най-често срещаните забоявания в детската възраст. Все още много деца имат дупки по зъбите си и за тях отговорност носят родителите. Флуорираните води и пасти за зъби спомогнаха много за поддържането на зъбите здрави, но освен това трябва редовно да се мият зъбите и добре да се балансира диетатата.

Обикновено първите зъбки се появяват между 4 и 8 месечна възраст и това продължава до 2-2,5 годишна възраст, когато всичките 20 броя млечни зъби красят усмивката на детето. Голяма част от млечките зъби остават в устата до 10-12 годишна възраст и до тогава те трябва да бъдат запазени здрави, за да могат децата да дъвчат храната си, да говорят ясно и да имат привлекателни усмивки.
Млечните зъби се излагат на риск от кариес скоро след като поникнат. Зъбният кариес се дължи на бактерии и захари от храни или течности, които се отлагат по зъбите. С течение на времето тези бактерии разяждат най-външната част на зъбите - емайлът. Тази разядена структура се нарича кариес. Редовното миене на зъбите предотвратява напластяването на бактерии и захари и вредата, до която води то.
За децата под 3 годишна възраст най-сериозна опастност от кариес създава навика за пиене от шише с биберон. Кариесът се появява, когато зъбите на детето са в досег със сладки течности за по-дълъг период от време. Такива са адаптираното мляко, плодовите сокове и други подсладени течности, които се дават на детето, когато се поставя в леглото. Те са причината за разяждането на емайла на предните горни зъби и колкото по-дълго време продължава тази практика, толкова по-дълбоки стават дупките и по-трудно и скъпо е лечението им.

Американската Академия по Педиатрия дава следните съвети за избягване на кариесът от бебешките шишета:

  • Не позволявайте на детето да заспива с бутилка мляко, сок или друга подсладена течност. Не разрешавайте през деня на детето да се разхожда с шише в уста.
  • Ако детето иска бутилката между храненията или по време на следобедния сън - напълнете я с вода.
  • Винаги давайте чист беберон на детето, не го топете в мед или други подсладители.
    Започнете да учите детето да пие от чаша още преди първата му година. То би трябвало да се откаже от бебешкото шише скоро след като навърши годинка.
  • Заведете го на стоматолог ако забелечите черни точки по зъбите или зачервяване или подуване на венеца.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.