All for Joomla All for Webmasters
След навършване на две годинки малкият човек е натрупал определен речников запас и умее добре да го използва. Той се движи доста уверено и проявява интерес към всичко. На този етап обаче силно се нуждае от подкрепата и одобрението на възрастните. Добре е родителите да учат детето да извършва действия в определена последователност, като му обясняват и причините - например преди хранене да се мият ръцете със сапун, като преди това се запретнат ръкавите, за да не се намокрят. Хлапетата усвояват елементите на едно подобно планиране и ги проявяват в игрите. На тази възраст детето се стреми към самостоятелност, което помага за овладяване на адекватно поведение сред по-голям кръг от хора. То се учи да благодари за оказана услуга или подарък, да ползва салфетка на масата, да употребява носна кърпа. Също така започва само да регулира и да обслужва естествените си нужди. Все пак родителите не бива да хранят твърде високи очаквания, тъй като някои действия са трудни за неговата възраст. Понякога детето започва да прави нещо, но в процеса на изпълнение забравя крайния резултат, към който уж се стреми. Колкото по-успешно се справя обаче, толкова расте желанието му да бъде независимо от възрастните. Самостоятелните му действия постепенно стават рационални, подплатени от знанията, уменията, навиците и опитът, натрупани до този момент.

Друга стъпка в развитието е сравняването на резултата с набелязаната преди това цел. Когато детето започне да проявява инициатива, то се съпоставя с възрастния или желае заедно с него да участва в някаква задача. Не охлаждайте ентусиазма му да ремонтира, да пере или да простира, защото по този начин може да оскърбите достойнството му и да породите у него чувство на неувереност в собствените му сили. Позволявайте му да ви помага, като подбирайте за малкия човек задачи според неговите възможности.

Родителите трябва да общуват с малкото с уважение и такт. Може да го помолите: "Разреши ми да ти помогна! или да му предложите: "Искаш ли заедно да поправим разваленото!". В подобни случаи възрастният го учи на собствено достойнство. Тук обаче идва мястото и на изискванията към него: "Ще излезем навън, след като си прибереш играчките". Чувството за отговорност ще помогне много, когато детето тръгне на училище. То по-лесно ще преодолява трудностите и ще проявява дисциплинираност. Но за това родителите трябва да се погрижат отрано.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.