All for Joomla All for Webmasters
Правилната грижа за детските зъбки трябва да започне дори преди те да са се показали. Важно е да се знае – това, че не виждате зъбките на бебето, не значи, че тях изобщо ги няма. Зъбките на детето ви всъщност започват да се оформят през втория триместър на бременността ви. При самото раждане бебето има около 20 млечни зъбчета, някои от които са напълно оформени и развити в челюстта.  Почистването на бебешките венци с влажна кърпа след всяко хранене може да предотврати натупването на вредни бактерии.
Веднъж появят ли се няколко млечни зъбчета, вече може да ги почиствате в края на деня с мека детска четка за зъби или марля.  Дори и бебетата може да имат проблеми със здравината на зъбките си, ако родителите им не въведат навреме правилни хранителни навици. Например позволението бебето да заспи с биберона на шишето в уста вероятно е удобно за момента, но в дългосрочен план може да увреди бебешките зъби. Когато подсладителите от сока или захарта от млякото останат в контакт с бебешките зъби твърде дълго, те може да унищожат или в най-добрия случай да увредят емайла на зъбките. Резултатът е ронливи или обезцветени предни зъби. Затова е добре бебето да има установени навици за приемане на течности в определено време от деня, а не да е постоянно с биберона в устата в очакване „да му се допие”. 

Млечни зъби

Те започват да избиват над венците обикновено на 6-месечна възраст. Повечето деца имат пълния комплект млечни зъбки на около 2–3-годишна възраст. Млечните зъбки са особено важна основа за развитие на постоянните зъби, което налага внимателна грижа за тях. Устната хигиена при бебетата също трябва да бъде отлична както при възрастните. Добре е да се започне много по-рано от появата на временните зъбки. Може да обтривате венците на бебето с марличка или памук, натопени в разтвор на кислородна вода и вода 1:1. Няма причина да се притеснявате от кислородната вода, тя подпомага отстраняването на отлаганията от храна. Ако все пак имате някакви притеснения, може да обтривате с чиста вода. Желателно е да се прави след всяко хранене на бебето, но ако нямате тази възможност – поне веднъж на ден.Разтворът на кислородна вода, който се продава в аптеките, е 3% и няма голяма трайност, но разтвор на кислородна вода и вода може да си приготвите и да го ползвате няколко дни. 

Постоянни зъби

Постоянните зъби обикновено започват да израстват на около 6-годишна възраст. Пълният им комплект наброява 32, които обикновено са налице (с изключение на мъдреците) до 13-ата година на детето. 

 Какво може да увреди детските зъби

В съответствие с възрастта най-честите детски проблеми със зъбите са резултат от инциденти, падания и механично нараняване на устната кухина. По-податливи на превенция са кариесите и ерозията на млечните зъби, които са другите два често срещани проблема в детска възраст.  

Кариес

Устата ни е пълна с бактерии, които полепват по зъбите под формата на „плака”. Тези бактерии усвояват част от захарта, съдържаща се в храните и напитките, които консумираме, и я използват за произвеждането на киселина, която уврежда зъбния емайл. Увеличеният прием на захар в съчетание с нередовното миене на зъбите позволяват въпросните киселини да са в продължителен контакт със зъбите, а резултатът е кариес (първоначално малка повърхностна дупчица). Нелекуван, кариесът достига до центъра на зъба и прераства в инфекция.  

 Ерозия

 Зъбната ерозия представлява постепенно „износване” на повърхността на зъбите. Причинена е от киселина, атакуваща зъбите, но в този случай киселината не е произведена от бактерия. Източникът й обикновено са напитки като плодови сокове, газирани напитки и сиропи, дори и тези, които са без захар. Веднъж започнала, ерозията е необратима и прераства в повишена чувствителност и болка.  

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.