All for Joomla All for Webmasters
Някои деца вечер си лягат и спят непробудно до сутринта. На такива родители просто да им завидиш. Други нямат този късмет. Техните деца имат проблем със съня - проплакват, будят се, мятат се неспокойни и дори стават и започват да си играят.

През деня може и да си наваксат със спане, но дори и да не спят, са бодри и жизнени. Безсънието им се отразява единствено на родителите. Много са причините, водещи до безсъние, и колкото и да се допитвате до педиатъра, сами трябва да ги откриете, вие най-добре си познавате детето. В противен случай малкото "вампирче" просто ще ви изсмуче жизнените сили.

Класически пример за лош сън при бебетата и малките деца е хремата. Уж невинно заболяване, но малкото не може да диша, пъшка, изнервя се, плаче. Когато детето е болно, обикновено родителите затоплят стаята повече от необходимото от страх да не настине още повече, но това допълнително влошава нещата. Въздухът става сух и нослето се запушва още повече, детето започва да кашля.

Промивайте носа с физиологичен разтвор, той е безвреден, и ако това не помогне, поставете капки за отпушване на носа. Повдигнете леглото от страна на главата, за да не се стичат секрети в гърлото. Температурата също нарушава съня. Също като възрастните и малкото дете има главоболие и мускулни болки, но не може да си каже, затова плаче и стене. Дайте лекарство против температура, най-бързо действат свещичките, поставени в ануса. Лекарствата против повръщане под формата на свещички също са най-удобни през нощта, те няма как да бъдат повърнати.

Вечер таткото се прибира и понеже цял ден не е виждал детето си, започват буйните игри. Хлапето се превъзбужда и хич не чакайте да си легне и да спи като агънце. Ако искате да има спокоен сън, предпочитайте

по-спокойни занимания преди лягане  като четене на приказки например. С подходящо съдържание, разбира се. Някои деца са толкова емоционални, че през нощта, когато отпаднат задръжките на мозъка, преживяват емоциите от деня.

Нощните страхове са проблем за много семейства. Детето бълнува, вика, плаче, става от леглото, а на сутринта нищо не помни. Ако няма видима причина за нощния страх, потърсете консултация с детски психолог. С различни тестове той разбира какво тревожи детето, понякога безобидни наглед събития могат да се интерпретират погрешно в детското съзнание и детето да страда.

Всеки човек обича да спи в хладна и проветрена стая, леко облечен и на удобно легло.

В същото време поставяме малките деца в спални чувалчета, обуваме ги с чорапи, слагаме дебели завивки. Ама иначе щели да настинат, защото много ритали. Ако температурата в стаята е оптимална (по-добре малко по-хладно, отколкото топло), детето ще спи дълбоко и няма да рита. Затова задължително проветрявайте преди лягане и дръжте прозореца отворен, макар и леко, стига да не е много студено навън.

За да е спокоен сънят, освен че въздухът трябва да е хладен, той трябва и да е чист.

Ако в стаята спят няколко човека, те "издишват" кислорода, става задушно и малкото се тормози и не спи добре. Някои деца, особено алергичните, са много

чувствителни към прах и миризми

Не е желателно в детската стая да има много пред- мети, книги и играчки, те събират прах и най-добрата домакиня не може да се справи с него. В спалнята нямат място и парфюми, сапуни, дезодоранти, цветя. Тяхната миризма дразни децата и това става причина за проблемен сън. Шумовете също могат да са голям враг на детския сън, особено ако на детето от малко се е пазела тишина и то се събужда дори от най-лекия шум.

Кошмарът на бебето и семейството - коликите, са най-изявени в първите три месеца. И за да е пълна драмата, коликите морят бебетата в следобедните часове и нощем. Малкото пъшка, свива крачета, стене или реве с пълно гърло в нощната тишина. Опитайте се да спасите положението, поставете детето по корем, ако му е приятно, гушнете го, докато се успокои, дайте му капки или чай против колики. Някои се повлияват от хомеопатично лечение. Ако нищо не помага, се запитайте дали детето не е гладно. При кърмените деца никога не сме сигурни

колко е изяло бебето

затова се препоръчва свободното хранене. По-добре накърмете детето, така или иначе, няма да ви остави на мира. По-големите деца също получават колики, например от груба храна вечер, преяждане или зле сдъвкана храна. Затова ако искате да нямате нощни бдения, не позволявайте обилно хранене и неподходяща храна преди лягане. При изкуствено хранените деца силни колики може да има и при алергия към кравето мляко.

След третия месец забравяте за коликите, но се задава нов кошмар - никненето на зъбите. Венците се подуват се, болят, сърбят, увеличава се секрецията на слюнка. През нощта детето става неспокойно, плаче, постоянно дъвче юмручето си. При силно неспокойствие дайте панадол за успокоение на болката и намажете венците с гел за обезболяване.

 

 

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.