All for Joomla All for Webmasters
Основното предимство на детската градина е общуването с връстниците. Около 3-тата – 4-тата година у детето се появява потребност да общува не само с родителите си, но и с други деца. Ползата от такова общуване, твърдят специалистите, е огромна за правилното развитие на детето. С другите деца вашето собствено дете ще бъде на “равен старт”, ще може да избира приятели по интелектуални критерии, ще се учи да побеждава в честен двубой (да си кажем истината – когато играят с детето, възрастните винаги му предоставят победата, а то усеща това). Нещо друго – в общуването и игрите с другите, детето се учи да се съобразява с чуждото мнение и желания, което е особено важно, ако детето е единствено в семейството. Да накараш един възрастен да си поиграе с теб, не е чак толкова сложно – достатъчно е да се помолиш или да му подосаждаш, докато му писне и отстъпи. Да накараш един възрастен да си поиграе с теб, не е чак толкова сложно – достатъчно е да се помолиш или да му подосаждаш, докато му писне и отстъпи. С връстниците обаче, нещата стоят по-различно: трябва да умееш да измисляш и предлагаш интересни игри, да спазваш правила, да отстъпваш. И накрая – едва ли има дете, което ще отрече, че в компанията на други деца просто е по-весело.

Разбира се, има и друга гледна точка. Първо, кой е казал, че приятели могат да се намерят само в детската градина? С връстници детето може да се запознае и на детската площадка пред блока, на уроци по рисуване, танци... Вярно е, че общуването в този случай е далеч по-малко, но затова пък няма да ви носи в къщи мръсни думи от градината.

А освен това, в детската градина я няма мама... Но това, всъщност, може да се окаже доста полезно за по-разглезените, единствените или децата – “изтърсачета” в семейството. Те трябва да разберат, че не винаги желанията им ще бъдат изпълнявани и не всички ще им се възхищават.

Това, разбира се, също има и минуси. Раздялата с майката и дома за цял ден е огромен стрес за детето. Детството, прекарано в семейството, дава усещане за сигурност и закрила през целия живот. Ето защо, ако детето тръгне твърде рано на детска градина, вие, съвсем вероятно, определяте съдбата на... внуците си. Някои психолози смятат, че жените, които като малки момиченца са изкарали времето си в целодневни (или дори – седмични) детски заведения, като големи имат занижено майчинско чувство и смятат възпитанието и отглеждането на собственото си дете извън семейството за единствено правилното решение.

“Но в детската градина има специално подготвени възпитатели”, ще възкликнете вие. Да, и в общуването си с тях детето се научава да бъде подредено, послушно, да разбира потребностите не само на родителите си, но и на другите хора – възрастни или негови връстници.

Но... възпитателите не винаги са добри – това е факт. Освен това, ако искате детето ви да приеме вашите ценности и възгледи за живота, не бързайте да отпращате гарджето си от гнездото.

Застъпниците на детската градина могат да изтъкнат още едно нейно предимство – и ще бъдат абсолютно прави: в детската градина образоват децата и ги подготвят за училище. Музикален педагог ги занимава с песни, танци, обучение по музикални инструменти, отделено е специално време за рисуване, децата се учат да четат, пишат и смятат, знаят много стихотворения, песнички и т.н.

Практиката обаче показва, че в първи клас най-добре се справят децата, които са били подготвяни в къщи. Те имат по-добре развита реч, по-богат речников запас от думи, тъй като общуват повече с възрастни. “Домашните” деца обикновено четат по-добре, смятат и пишат по-добре. А за развитие на артистичните таланти има редица школи, които могат да бъдат посещавани извън детската градина.

Кое е по-важното за вас – плюсовете или минусите на детската градина – решавайте сами. И не забравяйте, че днес има богат избор – децата могат да бъдат записани на детска градина на 3 или на 5 години, а тя може да бъде частна или държавна, целодневна или почасова...
Просто намерете своята и на вашето дете формула за щастливо детство!

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.