All for Joomla All for Webmasters
Закаляването е най-доброто профилактично средство за борба с простудните заболявания в детска възраст и включва система от мероприятия, с които се подобряват приспособителните възможности на детския организъм спрямо въздействието на неблагоприятните температурни условия на околната среда.

При провеждането на закалителните мероприятия трябва да се спазват следните основни принципи :

1.Постепенност - постепенно преминаване от по-слаби към по-силни студови дразнители.
2.Системност - закаляването се провежда без прекъсване през цялата година.
3.Индивидуален подход - съобразяване със здравето и индивидуалните особености на детето.

Закаляването се осъществява чрез прилагане на общи и специални закалителни процедури:

1. Общият закалителен режим включва:
  • Оптимални температури на въздуха в стаята - 18-20 градуса. По време на сън температурата в стаята не бива да бъде под 16 градуса.
  • Редовно проветряване на помещенията и извеждане на децата на чист въздух. През зимата при подходяща температура (около 0 градуса, при липса на вятър, дъжд и мъгла) детето се извежда сутрин и след обяд по половин до един час на разходка. През пролетта и есента разходката е 1-1 1/2 часа, през лятото то трябва да прекарва по-голямата част от деня на открито.
  • Подходящо облекло - най-подходящи за децата са дрехите от естествени материи - вълнени и памучни. Дрехата трябва да осигурява топлина и свобода на движенията, да не запарва и да не алергизира.
2.Специални закалителни процедури:
  • Въздушни бани - детето се разсъблича постепенно и престоява в помещенията и на открито по схема:
  • Първият ден е облечено по ризка, къси панталонки, чорапки и обувки за 5 минути.
  • От втория ден детето е облечено само по гащички за 5 минути, като през следващите дни облеклото е същото, а престоят постепенно се увеличава до 30 минути. Температурата на въздуха в стаята е 18-20 градуса. Когато детето се закалява навън, температурата на въздуха трябва да е над 25 градуса до 28 градуса на сянка. През цялото време детето се следи за признаци на охлаждане – настръхване на кожата, треперене, при което въздушната баня се преустановява и детето се облича по-топло
Водни процедури:
  • Цялостно водно обливане - детето се поставя да стъпи в широк леген или вана и от разстояние 30-40 сантиметра се облива цялото тяло без да се мокри главичката. Започва се с температура на водата 37 градуса и през 3 дни се понижава с 1 градус, като достига до 26-27 градуса. Продължителността на обливането е 30-40 секунди, след което детето се подсушава и облича с подходящо облекло.
  • Газене в басейн - процедурата се провежда след една и половина годишна възраст на детето, като нивото на водата да бъде до коленете на детето, а условията са същите, както при водното обливане и времетраене от 1-3 минути.
  • Морска баня - разрешава се при деца над една година и половина при условие, че е направена предварителна подготовка с 20-30 въздушни бани и 10-15 водни обливания. Детето може да престои съблечено на морския плаж първоначално 20 минути, като след 5-7 дни достигне до 45 минути. След това може да започне потапяне на детето в морската вода за 1 до 3 минути при температура на водата не по-ниска от 24 градуса, след което детето се изтрива и облича. Подходящи са слънцезащитни кремове за предпазване от изгаряне.
  • Слънчеви бани - първоначално децата постепенно се разсъбличат и оставят да играят на шарена сянка по гащички и лека шапка при температура на въздуха над 25 градуса до максимална 28 градуса на сянка и липса на вятър. Престоят на открито започва с 5 минути и се увеличава всеки ден с 5 минути, като достига 25-30 минути. Най-подходящо време за извършване на слънчеви бани е между 9.30 ч. и 11 ч., като трябва да се следи състоянието на детето и му се дават достатъчно течности.
Закалителните мероприятия трябва да бъдат съобразени с режима на хранене на детето - те трябва да се провеждат от половин до един час преди или след хранене.
Подходящо е с провеждането на закалителните мероприятия да се провежда оптимален двигателен режим и здравословно хранене, които укрепват детското здраве и осигуряват нормално развитие на детето.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.