All for Joomla All for Webmasters

Цял куп играчкиКогато бяхме малки … играчките ни бяха далеч по-малко и по-скромни. Днес по магазините има какво ли не – и за момиченца и за момченца, на всяка възраст.

 Ние, родителите, се поддаваме на изкушението, с носталгия за нашето детство и с желание да дарим повече усмивки на своите деца и да компенсираме малкото внимание, което им отделяме в ежедневието.

И все пак – колко играчки трябва да има едно дете? Огромният обем прави ли го по-щастливо?
Според специалистите вниманието на малкия човек се развива постепенно и въпреки че се хваща за всеки ярък предмет около него, му е трудно да се съсредоточи, да му отдели време за разучаване и за игра, а още по-трудно става, когато съблазнителните предмети около него са много.
Правило първо: играчките трябва да са толкова, колкото детето може да обхване със своето внимание. Например през първите месеци след раждането са достатъчни 5-6 играчки. Постепенно количеството им може да се увеличава. Около седмата годинка детето вече може да прави избор от голям обем предмети и да избира сам с какво да се занимава.
Правило второ: играчките трябва да съответстват на възрастта на детето и да стимулират развитието му.

Ако играчката е прекалено сложна или доста опростена за дадена възраст – предизвиква раздразнение. Улеснение е надписът върху повечето играчки за коя възраст са подходящи.
Правило трето: детето трябва да има разнообразни играчки, за развитие на различните навици, умения.

Добра идея е да разделите всички налични играчки на 3-4 групи и да оставяте само една от групите текуща, като ги подменяте на седмица-две. Така всички играчки ще са постоянно “нови” в съзнанието на детето и то ще им се радва повече.
Важно е да се знае, че не бива да прибирате или криете любимата играчка или тази, с която детето заспива. Специалистите смятат, че тези играчки са много важни за емоционалното развитие на детето, явяват се “заместител на мама” и е добре да са налични през цялото време.

И не на последно място – знайте, че колкото и играчки да има детето, те не заменят живото общуване. Прекарвайте повече време със своето дете и така ще формирате у детето способността да общува с другите – така важна за всеки от нас.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.