All for Joomla All for Webmasters

Нетрадиционно (алтернативно) храненеАлтернативното хранене включва хранителни режими, различаващи се съществено от принципните изисквания за здравословно хранене. Причините за използване на този вид хранене са от различен характер: религиозно-философски или личностни, семейни традиции, промени в начина на живот

икономически съображения и др. Такива видове хранене са:

Редуцираното хранене, при което се ограничава вноса на хранителни вещества. Най-често мотивацията за такова хранене е намаляване на наднормената телесна маса. Ако се прилага под лекарски контрол за непродължителен период от време, не представлява риск за човешкото здраве. Хранителният режим включва ограничаване на мазнините и въглехидратите, съчетано с повишена двигателна активност. Прилагането на пълно гладуване за повече от седем дни представлява сериозно вмешателство в хомеостазата (постоянството на вътрешната среда) и може да доведе до болестни промени. Провеждането на такъв вид хранене без лекарски контрол е изключително опасно.

Като добър вариант на редуцирано хранене би могло да се приеме прилагането на един разтоварващ ден в седмицата. Приемат се само плодове, разпределени на 4–5 порции през целия ден и се пие чай, подсладен с мед, или за 24 часа се приема 1,5 литра кисело мляко без захар. Когато организмът свикне с такива разтоварни дни, трябва да се опита ден без никаква храна. Може да се пие  чай без захар при нужда. Разтоварващият ден е особено полезен, тъй като се улеснява отделянето на токсични вещества. Използването на плодове, зеленчуци или кисело мляко прави гладуването лесно поносимо и не се нарушава трудовият ритъм на работещите. За децата и подрастващите не се препоръчват разтоварни дни.

Вегетарианството представлява хранителен режим само с храни от растителен произход с напълно изключване на такива от животински. Веганите не използват никакви продукти от животински произход, даже вълнено облекло и сапун, произведен от животински мазнини. Към тази група може да се причислят и суровоядците, които консумират само необработени сурови плодове, зеленчуци и ядки. Този най-краен вариант се оказва и най-рисков в здравно отношение. При продължителното му прилагане организмът не е в състояние да си набави незаменими белтъчини и това се отразява пагубно върху функционирането му. Предимство при суровоядците е, че приемат храните в естествения им вид, със запазени витамини и ензими, но рискът от бактериални инфекции е висок. Оволактовегетарианците, освен храни от растителен произход, използват яйца и мляко. Умерените(псевдо) вегетарианци консумират месо само от птици и риба. Последният вид хранене може да се прилага продължително време и това се приема за вариант на здравословното хранене.

Вегетарианството подобрява здравето, външния вид, настроението, изостря зрението. Вегетарианците са изложени по-малко на риск от заболявания на сърдечно-съдовата система, имат по-ниско ниво на общ холестерол, по ниски стойности на кръвното налягане, рискът от образуване на жлъчни камъни е два пъти по-малък, по-малко боледуват от рак, в сравнение с консумиращите месо. Съпротивителните сили на организма при вегетарианци са много по-високи. Тези, които залагат на растителната диета, редуцират много по-лесно телесната си маса. Статистиката доказва, че вегетарианците живеят от 5 до 7 години по-дълго от любителите на месните продукти. Плодовете и зеленчуците забавят стареенето, поради високото съдържание на антиоксиданти в състава им. (Попов 1999, 184 с.; Топузов 1995, 25 с.)

В основата на разделното хранене стоят изследванията на руския физиолог И. П. Павлов, публикувани още през 1902 г. Той описва процеса на храносмилане и доказва, че белтъчините, мазнините и въглехидратите се разграждат от различни храносмилателни ензими, в различни части на храносмилателната система, в кисела или алкална среда. Консумирайки едновременно и от трите вида храни, както е в традиционното хранене, храносмилането се нарушава, поради смесване на ензимите. В резултат на това, храната се смила непълно и в червата се образуват токсични вещества.

Кои храни могат да се консумират заедно и кои – отделно, е все още  дискусионен въпрос. Сега съществуват най-различни схеми за съвместими и несъвместими храни. Според Топузов (1995, 53 с.) храните може да се разделят на три групи. В първа група попадат храните, които се консумират самостоятелно, в отделни хранения или половин до един час преди основното хранене. Това са всички плодове, доматите, сладкишите и тестените закуски, прясното мляко. Втора група са храните, които добре се съчетават не само помежду си, но и с всички останали. Това са зеленчуците, включително и ядковите, овесените ядки, пчелния мед и хлябът. Трета група са храни, които се комбинират с тези от втората група. Тук попадат всички видове меса, млечни продукти, а от растителните храни – фасул, леща, соя, ориз, картофи и други подлагащи се на топлинна обработка.

Важна препоръка на разделното хранене е да се ядат по-малко по вид храни, едновременно на един прием. Ако храносмилателната ни система е здрава,  храним се бавно и дъвчем добре храната, поемаме малки количества на едно хранене, организмът ни ще се справи и с някоя “грешна” комбинация.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.