All for Joomla All for Webmasters
Вирусът на грипа лети около нас постоянно, но се активизира само в студените дни на годината. А ние, въпреки че прекрасно познаваме симптомите, се отнасяме към това тежко заболяване като към банална простуда. Много от нас смятат за геройство това да прекарат грипа на крака и неволно заразяват много хора около себе си. Последствията обаче могат да бъдат доста печални, а усложненията на това заболяване са безброй.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ВАКСИНАТА
Това не е толкова просто. Всеки начин на поставяне на ваксината си има своите предимства и недостатъци: Когато ваксината се впръсква (аерозолен начин): този начин подобрява имунитета до входните врати на въздушно-капковата инфекция, но така не се създава устойчива бариера за лигавицата. В същото време общият имунитет може да се окаже недостатъчен за борба с вече проникналия в организма вирус. Освен всичко друго част от препарата може да попадне в стомаха и да изиграе отрицателна роля.
Подкожно ваксиниране: традиционен начин. Прилага се при ваксини от първо и второ поколение. При подкожното вкарване на ваксината се понижава скоростта на изработване на интерферон, а това се понася по-леко по отношение на страничните ефекти. Но пък и защитата идва по-късно. Подкожното ваксиниране е подходящо за хора с нарушение при съсирването на кръвта, защото в случая почти няма риск от кръвоизливи.
Мускулно ваксиниране: мускулната инжекция е най-предпочитаният начин за ваксинация. Доброто кръвоснабдяване на мускулите гарантира и максимална скорост на изработване на имунитет. В случая голям брой имунни клетки имат възможността «да се запознаят» с антигените. Тук страничните ефекти се свеждат до известен кратък период на дискомфорт в мускулите при активни движения.

Кога може и кога не трябва да се поставя имунизацията?
Ваксина против грип трябва да се поставя всяка година. Особено на тези, които са предразположени към заразяване. Има се предвид наличието на провокиращи заболявания като болести на дихателните органи, на сърдечносъдовата система, бъбречна недостатъчност и захарен диабет. В групата на риска влизат децата и подрастващите, които дълго време са приемали аспирин. И, разбира се, възрастните хора, достигнали 65 години.
И тук обаче има противопоказания. Не трябва да се прави ваксина на хора с индивидуална непоносимост към кокошия белтък, защото вирусът се «отглежда» именно там. Не трябва да се поставя ваксина и при обостряния на хронични болести и инфекции. Трябва да се изчакат 10-12 дни да премине обострянето.
Световната здравна организация е определила групите на риска, които особено се нуждаят от ваксина:
• често боледуващи;
• страдащи от хронични заболявания;
• страдащи от болести на централната нервна система;
• хора с вродени или придобити нарушения на сърдечния ритъм;
• хора със заболявания на бъбреците;
• хора със заболявания на кръвта;
• страдащи от ендокринни заболявания;
• хора с имунодефицитни състояния;
• деца, лекувани с препарати, отразяващи се на имунитета.
Алергичните заболявания не са противопоказни при поставяне на ваксина, както си мислят много хора.
Но, разбира се, в период на обостряне не трябва да се поставя ваксина, това вече го споменахме. Обаче не е допустимо и да се изпада в другата крайност - да не се ваксинира дете с алергия.

Други начини за профилактика и лечение
Феронът е веществото, което защитава от вируса на грип. Известно е, че количеството му се увеличава при повишаване температурата на тялото. Затова, за да помогнете на организма си да се противопостави на простудата, а и с профилактична цел, приемайте препарати на основата на интерферона. В аптеките се предлагат различни форми на този препарат. Ефикасността на тези лекарства е различна и зависи от свойствата им. Някои от тях повишават защитните сили на организма, като въздействат на цялата имунна система и по този начин гарантират, че и грипът, и острите респираторни инфекции не представляват опасност. Те се препоръчват при ангина, бронхит, тонзилит, при лечение на херпес, дисбактериоза, дерматит, астма и дори при онкологични заболявания.

Тези препарати не само повишават имунитета, но и изхвърлят от организма токсините и защитават мембраните на клетките от агресивното въздействие на свободните радикали. Това съществено облекчава състоянието на болните. Освен това тези препарати са абсолютно безвредни.

Съществуват и друга група препарати на основата на интерферона и те са лекарствени средства, които имат свойствата на ваксина, само че се приемат вътрешно. Механизмът на тяхното действие не е никак прост, защото тези лекарства включват в състава си компоненти на бактериите, които предизвикват отит, тонзилит, синузит и бронхит. Компонентите на микробните клетки взаимодействат с клетките в носоглътката и изработват защита. Това е нещо като ваксина, но в малки дози.

Вирусите са издръжливи и коварни
Грипът е не просто простуда, а тежко заболяване, способно да предизвика усложнения и при децата, и при възрастните, независимо от тяхното здравословно състояние. И най-добрият начин да се избегнат тези усложнения е човек въобще да не се разболее. Затова ваксинацията заема важно място в решението на този проблем.
Бедата обаче е в това, че вирусите на грипа са много издръжливи и коварни. Те се изменят всяка година. Дори само за една година различни типове и подтипове могат да предизвикат епидемия. Това трябва да се има предвид, когато се предприеме ваксинация.

Вирусите на грипа са много и различни и спадат към един от трите типа: А, В и С. От всяка една от тези три групи вирусите са с висока честота на мутации, което
води до периодично възникване на нови антигенни форми. След заболяване, предизвикано от определен вариант на вируса, обикновено се развива траен имунитет, но само към този вариант.

Грипът представлява остра респираторна инфекция
Той напомня проcтудaтa, обаче несъмнено е много по-сериозно заболяване, което е опасно най-вече за възрастните хора и тези със заболявания на сърцето и дихателните пътища. При тези рискови групи възникват тежки усложнения след прекаран грип. Става дума за бактериалната пневмония. Затова по време на епидемия показателят смъртност винаги се повишава. Подобно на простудата, грипът се предава при кихане и кашляне, защото в ситните капчици слюнка се намира самият вирус.

Инкубационният период е от 24 до 72 часа. След това бързо се развива треска, възпаление на гърлото, главоболие, болки в цялото тяло, силна кашлица и хрема.
Искаме да обърнем внимание на това, че към симптомите на грипа не спада нарушението на работата на храносмилателната система, което, както знаем, предизвиква диария и повръщане. Затова много хора често се объркват, че са се разболели от грип, когато в действителност са пострадали от хранително отравяне или от вирусен гастроентерит.

Какво не знаем за това заболяване?
Може би не знаем, че съществува щам на грипа А, който често заразява европейците, но има и азиатски грип - той се нарича В. Съществува обаче и грип С, да не говорим за птичия грип. Ние вече изброихме трите типа, но трябва да отбележим, че е вероятно да възникнат форми на грипния вирус, които много бързо могат да доведат до епидемия и ситуацията да излезе от контрол.

Всичко в този свят вече се смесва. Хората пътуват в различни посоки и страни, развиват туризъм, бизнес. Но заедно с това «мигрират» и вирусите, като не престават да се променят и да стават все по-опасни.
Данните за такива изменения на щамовете се обобщават от Световната здравна организация 6 112 лаборатории в 80 страни, след което информацията се изпраща в 4 центъра, където се анализира и се изготвят необходимите препоръки.

КОИ СА ДОСТЪПНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ СРЕДСТВА?
Програмата за профилактика на грипа е разчетена за един месец.
През първата седмица приемайте аскорбинова киселина - по половин грам 3 пъти на ден след ядене.

През втората седмица приемайте натриев нуклеинат - по 9,5 а 3 пъти на ден след ядене. По време на болестта този препарат се забранява, не трябва да се приема в никакъв случай.

През третата и четвъртата седмица накапвайте в носа си разтвор на лучен сок с вода.

По време на епидемия намазвайте носните кухини с антибактериален мехлем и изплаквайте гърлото си с аптечна настойка от прополис 2 пъти на ден. През целия месец всекидневно масажирайте биологично активните точки по 5-10 минути:
Точка 1 ямките на черепа.
Точка2 между първия и втория шиен прешлен.
Точка 3 вътрешната страна на раменете, между сухожилията.
Точка 4 над лакътните гънки.
Точка 5 на самите лакътни гънки.
Точка 6 между големия пръст и показалеца.

Кога трябва да се обърнете към лекар
Ако, независимо от лечението, състоянието ви не се подобрява, поддържате невисока температура, мъчителната кашлица не спира, а храчките стават по-гъсти и зелено-кафяви, вероятно е налице типичното усложнение на грипа -вяло протичаща пневмония.

През първите две седмици след прекаран грип не оставяйте без внимание дори леко главоболие и прилошаване, защото това са първите симптоми на най-опасните усложнения - менингит и енцефалит.
Възникналите след грип повишена уморяемост и болки в сърцето могат да бъдат признак на ревмокардит или перикардит. Това се тежки заболявания на сърцето.

Опасността от грипа се състои не само в това, че той нанася удар на почти целия организъм - белите дробове, сърцето, стомаха и червата. Вирусът прави организма съвършено беззащитен пред всевъзможните микроби и бактерии. Освен всичко друго, се обострят и хроничните заболявания. А след инфекцията се изисква доста време за възстановяване. Въобще грипът е сериозна причина да посетите лекар и да си вземете болнични.

До пристигането на лекаря се опитайте да свалите температурата,
натрийте плещите и глезените с плат, натопена 6 спирт, водка или оцет. Сложете на челото си кърпа, напоена в студена вода.

След като всички симптоми на заболяването изчезнат, спазВайте режим на легло още две седмици.

Очакваният пик на вируса е през февруари
По предварителни прогнози на специалистите не е изключено и тази зима да се появи епидемия на това заболяване. Зимата сякаш се бави, няма сняг, вирусите летят около нас, така че не е изключено да има много болни. Очакваният пик на заболяемостта е месец февруари. Ще напомним, че най-застрашени са градските жители, които от топлите си жилища са принудени да излизат на студено, за да отидат на работа. Освен това много от тях пътуват в градския транспорт, което е допълнителен рисков фактор.
Никой не е застрахован от заразяване, но по мнението на лекарите тези, които са си направили ваксина против грип, са по-защитени от другите и ако все пак прихванат вируса, прекарват болестта по-леко.

Ваксината и грипът
В случай на грип оздравяване може да настъпи след една седмица. Ако това не се случи, много вероятно е да се развива вторична бактериална инфекция и тогава вече се прибягва до антибиотици.
Затова настоятелно се препоръчва ваксинация против грип всяка година, особено на възрастните хора, които страдат от различни хронични заболявания на кръвоносната система или на дихателните пътища.
Обикновено имунизацията се прави в края на годината, защото, както отбелязахме по-горе, пикът на заболяемост е във февруари, но започва през декември и завършва през април-май.
Всяка година съставът на ваксината се променя в съответствие с тези антигенни варианти на вируса, които е най-вероятно да предизвикат епидемията.
Понякога ваксината се оказва високо ефикасна, понякога не. Тя не е ефикасна тогава, когато в нейния състав липсва именно този вариант на вируса, който е и причина за заболяването в този момент.
Ваксинацията против грип все пак е високоефикасна мярка за профилактика. Тя дава 70 до 90 процента гаранция. Вече казахме, че дори да настъпи заболяване, то протича много по-леко и не води до усложнения.
Ваксините против грип са много, но въпросът коя е най-подходящата сега, за тази година, за този щам, е много сериозен.

Три поколения ваксини се борят с грипния вирус
Две седмици след ваксинацията се изработва имунитет, който действа през цялата година.
Ефикасността от нея обаче може да се оцени тогава, когато 50 на сто от населението се е подложило на ваксинация. А няма да е никак лошо, ако тази цифра достигне 70-80 на сто. Но ние знаем, че ваксинацията е доброволна и всичко зависи от самите нас.
Към първата, по-старата група спадат т.нар. вирионови ваксини. При тях се обезпечава доста висок имунитет против инфекцията. Но както при всяка ваксина, и при тях има странични ефекти -неразположение, покачване на температурата, главоболие и мускулни болки. Това е така, защото в тях се съдържат вирусни компоненти, които стимулират изработването на интерферон. А точно тази повишена концентрация на интерферон предизвиква въпросните неразположения. Затова този тип ваксина не се препоръчва на деца, на бременни и кърмещи жени.
Второто поколение ваксини са по-изчистени и не предполагат толкова странични ефекти, защото се приготвят от разрушени вируси. Те се наричат сплит-ваксини и защитават ефикасно, затова са разрешени за всички.

Ваксините трето поколение, най-новите, съдържат само повърхностни антигени на вируса на грипа, които притежават имуногенни свойства. Те са най-поносими и за възрастни, и за деца. И все пак в случая има риск човек, дори и да се е ваксинирал, пак да се зарази, защото този вид ваксина се приготвя не от самия вирус, а от неговата обвивка. Този тип ваксини не само формират устойчив имунитет, но и повишават съпротивляемостта на организма към други инфекции.
Новото поколение ваксини съдържат в състава си антигени, свързани с високомолекулярни имуномодулатори.

КАКВА Е НАИ-ДОБРАТА ЗАЩИТА ПРОТИВ ГРИП
По време на епидемия медиците съветват да се яде повече чесън и това никак не е случайно.
Чесънът наистина е идеалното профилактично средство и не оказва никакви сериозни странични ефекти. Но ние, хората, сякаш се въздържаме да го приемаме, заради неговия остър вкус и специфична миризма.
Поради това учените са намерили изход, като предлагат различни препарати на основата на чесъна - таблетки, притежаващи достойнствата и лечебните свойства на пресния чесън, които в същото време са лишени от неговите отрицателни «качества».
Те не са противопоказни дори за малките деца и продължителността на действието им е до 14 часа. Докато пресният чесън действа около 3 часа.
Тези препарати се приемат за повишаване на имунитета и профилактика на грипа, но те са полезни и при захарен диабет, сърдечносъдови и други заболявания. Те са мощен антиоксидант и притежават редица забележителни свойства - понижават кръвното налягане и нивото на холестерола, намаляват повишената съсирваемост на кръвта и атеросклеротичните плаки, разтварят тромбите и потискат дистрофични-те изменения на ретината на очите.

Тези уникални препарати можете да откриете в аптеките
Друго забележително средство освен чесънът, е лукът. При грип и за профилактика слагайте в носа си памучни тампони, натопени в лучен сок или вдишвайте парите на загрята лучена кашица.
В период на грипна епидемия промивайте 5-6 пъти на ден носните кухини и глътката с течност, приготвена по следния начин: една супена лъжица кашица от пресен лук се залива с чаша гореща вода и сместа престоява в затворен съд на водна баня 15 минути. След това се охлажда, прецежда се и се смесва с 2 супени лъжици мед. С тази течност промивайте носоглътката. Ето още една рецепта: изчистете една глава лук и я настържете на ситно ренде. После я залейте с чаша горещо мляко, увийте съда и го оставете за 30-40 минути. При лечение на простудни заболявания, грип и ангина, изпийте бавно, на малки глътки, тази настойка от лук и мляко. Приемайте по 2-3 чаши на ден до пълно оздравяване.

ДОМАШНИТЕ РЕЦЕПТИ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ПРОФИЛАКТИЧНО
Наскоро учените успели да отделят от брезовата кора вещество, способно да се противопостави на вируса на грипа. Това откритие потвърждава ефикасността на отварата от брезова кора. Тя се приготвя по следния начин: 100 г изсушена и смляна брезова кора се залива с литър гореща вода, сместа се слага да заври и веднага се сваля от огъня. Изстудява се u след това се държи в хладилника. Пие се, като се разрежда с вода в съотношение 1:2. Пие се по една чаша на ден. Смята се, че получената отвара е може да въздейства на вируса в ранен етап от взаимодействието му с организма, когато той още не е попаднал в клетките.

Забележителен помощник в борбата против грипа е аскорбиновта киселина. Витамин С помага за повишаване съпротивляемостта на организма, което вероятно се дължи на антиоксидантните свойства на аскорбиновата киселина. Приемайте по половин до един грам един-два пъти на ден и ако имате възможност, в натурален вид. Най-голямо количество витамин С съдържат киселото зеле и цитрусовите плодове - лимони, киви, мандарини, портокали, грейпфрути.

В последно време, след като стана ясно, че Вирусът на грипа непрекъснато мутира, лекарите препоръчват по-строги мерки. Ето за какво става въпрос:
• измивйте два пъти на ден носа си със сапун. По този начин механично се отстраняват чуждите структури, попаднали в носа с вдишания въздух;
• изплаквайте гърлото с разтвори на манган, сода и лайка;
• промивайте носните кухини с настойка от лук с мед с помощта на пипета. Рецептата за настойката е следната: 3 супени лъжици ситно нарязан лук се залива с 50 мл топла вода, добавя се половин чаена лъжичка мед и сместа престоява 30 минути;
• намазвайте лигавицата на носа с маслена настойка от чесън с лук. Рецептата е следната: 6 стъклен съд се налива растително масло и съдът се държи 30-40 минути в гореща вода. Нарязват се на ситно 3-4 скилидки чесън и четвърт глава лук и се заливат с предварително охладеното масло.
Сместа престоява 2 часа и се прецежда;
• инхалации в продължение на 2-3 минути: слага се вода да зави, добавят се 30-40 капки настойка от евкалипт, или 2-3 супени лъжици картофени кори, а може и половин чаена лъжичка сода бикарбонат;
• сложете в трилитров буркан на слоеве един килограм борови пъпки и половин килограм смлени корени от малина. Заливайте всеки слой с мед и поръсвайте със захар (необходими са ви един килограм захар и половин килограм мед) . След това на-лейте отгоре чаша гореща вода и оставете за през нощта на тъмно място. После сложете сместа на водна баня за 7-8 часа, оставете да престои още 2 денонощия и прецедете. Получава се сироп с рубинен цвят. Дръжте го в хладилника и по време на епидемия {от декември до февруари) приемайте от това вкусно лекарство по една супена лъжица 4 пъти на ден преди ядене.

Редовно правете в стаята си влажно почистване.
Определете на болния други съдове за хранене. Сложете навсякъде в люлки чинийки ситно нарязан чесън и когато можете, изяждайте по 2-3 скилидки. Ако се притеснявате от миризмата, дъвчете магданоз. Възползвайте се от «старинни»средства, които са се прилагали още в Средните векове -всекидневно изгаряйте в стаята на болния хвойнова пръчка с размер на молив например. Ако не можете да намерите хвойна, сложете в огъня борова клонка, или нанасяйте на стъпалата на пациента по 2-3 капки хвойново масло.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.