All for Joomla All for Webmasters
Често наричат жените, които обичат да обикалят по магазините, прахосници или ги плашат с шопингхолизъм. Но ако се спазват някои правила, ползата от пазаруването е по-голяма, отколкото от посещението при психоаналитика

Мъжете се чудят какво толкова интересно има в обикалянето по магазините. Как е възможно жената с часове да ходи от бутик в бутик и вечерта да се хвали на приятелките си по телефона, че денят е бил невероятно успешен.

Купила си обувки (от обувки шкафът всеки момент ще се счупи), поредната пола (така и ще си остане необлечена) и малко гребенче за персийски котки (ненормална, тя има алергия към котки). Жената изглежда невероятно щастлива, но докъде ще я доведе това?

Според данни на американско списание по психиатрия 10 млн. американци харчат пари по магазините, изпитвайки постфактум чувство за вина. А в Швеция даже са създадени специални групи за подкрепа на шопингохолиците, където лекуват пристрастените към пазаруване. Но при правилен подход шопингът наистина доставя истинска терапевтична радост и - внимание! - няма опасност от попадане в капана на зависимостта. ТАЙНИЯТ ЗОВ НА ЕНДОРФИНИТЕ

Според психолозите положителният ефект на пазаруването се основава на това, че всяка покупка е не просто плащане на касата за конкретна вещ, а цяла система, всяко звено от която има собствено значение.

КАКВО ТЪРСИМ?

Ако обикновено отиваме в магазина за конкретна вещ, то в случая за шопингтерапията е важен самият факт на покупката. На нас ни е все едно какво купуваме. Това най-добре се използва от рекламните агенти и продавачите. Първите ловко ни подтикват към вземане на решение, а вторите така хитро разопаковат и размахват пред очите ни стоката, че не можем да устоим. Успяват ли да ни измамят? Успяват. Но ние всъщност използваме шопингтерапията за свои цели: след като ни уверяват, че покупката ще ни достави удоволствие, защо просто да не си го получим?

ПРОБЛЕМНИЯТ ИЗБОР

Ние ходим по магазините с усещането, че душата ни иска нещо, но какво точно - не е ясно. Това чувство е като трънче в душата, което дразни и ни кара да продължим търсенето.

От общата маса стоки ние виждаме само една и възкликваме: “Ето го нещото, което ми трябва!”, като при това изпитваме огромно облекчение. Според данни от изследвания, след като човек вземе решение и направи избор, съдържанието на ендорфини в кръвта му се повишава и той изпада в почти еуфорично състояние. В това всъщност се състои основната тайна на шопингтерапията.

ЧАСЪТ НА РАЗПЛАЩАНЕ

Това не е най-приятният момент: кой обича да се разделя с парите си. Но страданията на купувача се облекчават по няколко начина, например плащане с кредитна карта или с електронни пари. Много по-лесно се дава нещо нематериално, отколкото опустошаването на портмонето на живо. И това е главният подводен камък на шопинга.

Затова, ако имате склонност към прахосничество, плащайте с налични пари – така ще можете да държите апетитите си под контрол. Освен това за някои от нас е важен именно фактът “физическо разплащане”, като потвърждение на някакъв социален статус. Колкото по-дебела е пачката с пари, оставена върху щанда, толкова по-радостно е на душата му.

Какво пък, всеки си има свои начини да приведе своето “аз” и обкръжаващия свят към общ знаменател.

БЕЗПЛАТЕН ШОПИНГ

Можете изобщо да не се разделяте с парите си, ако останете на етап избор. Много дами просто се разхождат из магазините, като из музеи - разглеждат, възхищават се, пробват. Очите се радват, а финансите се запазват. Другият вариант е да се правят покупки в интернет магазини.

Както разказва една шопинг маниачка: “Когато имам пристъп на лошо настроение и ми се иска да накупя от всичко по много, икономисвам пари, като имитирам покупка в интернет. Пълня цяла кошница със стока, но не оформям поръчка.” Този метод невинаги действа: спирането на процеса на половината път дава ефект на незавършено действие, което по законите на жанра изисква завършване и създава същия нервен фон, от който искаме да се избавим.

ДЕМОНСТРАЦИЯ

Ако си сложим ръката на сърцето, трябва да си признаем: рядко си купуваме нещо само заради себе си. Необходимо ни е да ни оценят, да признаят колко неотразими ни е направила новата придобивка. Именно заради това ни се иска колкото може по-скоро да “разходим” новата вещ и да се постараем да ни видят с нея повече познати.

Така хващаме втората вълна на удоволствието - дава ни я одобрението на околните.

РЕЗЮМЕ

За да не се превръща шопингтерапията в шопингмания, психолозите съветват да си отговорим честно на въпросите: “Защо отивам в магазина?”, “Какво всъщност ми липсва?”

Обикновено покупката на вещи “просто така” е необходима, за да запълни някаква липса. Трябва точно да разберете какво точно ви дава новата придобивка и предварително да определите приблизителната сума, която сте готови да похарчите. Тези прости правила ще ви позволят да направите шопинга приятен на всички етапи, и тогава той ще има практически същия ефект, като посещението на кабинета на психотерапевта. И може би за много по- малко пари.

РАЗШИРИТЕЛИ НА СЪЗНАНИЕТО

Откъде се появява у някои хора такава страст към покупките?

Психолозите смятат, че цялата работа е в това, че те помагат за разширяване на границите на своето “аз”. Когато се оценяваме, ние подсъзнателно имаме предвид не само собственото си тяло, но и вещите, които смятаме за свои: дрехи, квартира, семейни реликви, плюшеното мече.

Новата покупка променя самооценката ни и сякаш ни издига изведнъж високо в собствените ни очи.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.