All for Joomla All for Webmasters
Гликемичен индекс на продукта - това е неговата способност да повишава нивото на захар в кръвта. Ако след приема на някаква храна това ниво се повиши рязко и бързо, значи гликемичният индекс е висок. Ако нивото на захар се покачи, но малко и постепенно, значи индексът е нисък. Само един вид хранителни вещества притежават способността да повишават нивото на захар в нашия организъм. Това са въглехидратите. Те се съдържат в зърнените продукти, макароните, хляба, бобовите продукти, плодовете, йогурта и сладките неща. Въглехидратите са необходими за организма ни, защото ни дават енергия и подхранват всяка клетчица. Но те трябва да се употребяват правилно.

За нашия организъм е много важно нивото на захар да е малко или много стабилно. Ако от време на време има рязко увеличаване, нараства рискът от такива болести като захарен диабет и атеросклероза. Това се отразява на всичко. Когато количеството захар в кръвта рязко се увеличава, задстомашната жлеза изработва много инсулин.Той нормализира нивото на захар, но в същото време помага за изработването на специфични ферменти, които защитават мастните клетки от разрушаване, т.е. спомага за увеличаване на техния брой. В резултат на това обаче ние рискуваме да качим няколко килограма. Ето затова продуктите с висок гликемичен индекс са забранени за хора, спазващи диети.

Бялото брашно, захарта и царевицата имат най-висок гликемичен индекс.

По-рано се смяташе, че най-висок гликемичен индекс притежава глюкозата или просто казано – рафинираната захар. Учените поставили на рафинираната захар показател 100 единици и го приели за единица мярка. Но през последните години станало ясно, че има продукти, чийто гликемичен индекс е по-висок от сто. На първо място това е пшеничното бяло брашно и всички тестени изделия – банички, кифли, франзели, бял хляб. Техният гликемичен индекс е 138 единици. Ако похапне една такава кифла например, жената преустановява процеса на отслабване за цели два дена. Гликемичният индекс пряко зависи от това в какво състояние се намират въглехидратите. В брашното има много глутен (растителен белтък). Именно той ускорява придвижването на продукта по стомашно-чревния тракт и подобрява неговото усвояване от кръвта. От това рязко се покачва нивото на захарта. Затова жените правят голяма грешка, когато, избирайки хляба, гледат само неговата калорийчност. Разликата между черния и белия хляб е само пет калории. Обаче разликата в гликемичния индекс е огромна.

Същото може да се каже и за царевичните пръчици, и всички подобни популярни напоследък закуски. А някои ги консумират, за да отслабнат. Те наистина съдържат малко калории. Но гликемичният индекс на царевицата е много висок. И вместо да отслабват, те качват килограми. Затова, ако предпочитате този вид закуски, наблегнете на мюслите. Ако се приготвят без захар, нивото на глюкозата се качва много бавно.

Висок гликемичен индекс имат и картофите – поради високото съдържание на нишесте. А макароните, колкото и да ви е странно, са с нисък гликемичен индекс – те практически не съдържат глутен.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.