All for Joomla All for Webmasters

Чийзкейкът все по-сигурно заема мястото на един от най-харесваните и вкусни десерти в кулинарията. Как се е зародила рецептата за чийзкейка и какви са особеностите при приготвянето му? Представяме ви чийзкейк – модерният десерт.


Чийзкейкът – от вчера до днес

Малко хора знаят, че всъщност чийзкейкът не е нов десерт, а е измислен преди хиляди години. Проследявайки пътя му от вчера до днес кулинарите предполагат, че рецептата се е появила за пръв път в Древна Гърция. Първоначално елините предлагали кулинарното изкушение на атлетите по време на различни състезания, заради полезните съставки, които включвало то.

По-късно десертът се появил по сватби, семейни сбирки и други тържества. Смята се обаче, че римляните са тези, които са разпространили рецептата из стария континент, като добавили и нещо от себе си – вместо познатата до момента форма на чийзкейка, те приготвяли специален хляб от брашно, сирене рикота и мед.

От друга стана, има привърженици на тезата, че родината на чийзкейка е районът на Близкия изток. Гърците открили десерта при един от походите си, а до вътрешните части на Европа стигнал благодарение на кръстоносците. Най-късно рецептата стига до САЩ, но днес американците са смятани за едни от най-големите почитатели на модерния десерт.

Какво ви е необходимо за приготвянето на чийзкейка

Рецептите за чийзкейк непрекъснато се увеличават, след като опитни и неопитни кулинари експериментират, добавяйки нови съставки. Но колкото и различен да изглежда на пръв поглед десертът от традиционния си вариант, вътрешната му част се прави по сходен начин. Необходимо ви е меко сирене – рикота, маскарпоне, крема сирене или дори извара. Блатът най-често е смес от натрошени бисквити и разтопено масло, но може да се направи и блат от тесто. Обикновено рецептата включва също яйца, ванилия и пудра захар.

Що се отнася до съда, който ще „приюти“ модерния десерт, желателно е да е с подвижни стени, за да запазите формата на десерта. Ако нямата обаче такъв, спокойно може да използвате и обикновена кръгла или квадратна тава с подходящи размери. И в единия, и в другия случай „дегустаторите“ ще си оближат пръстите.

Особености при приготвянето на модерния десерт


Има два типа чийзкейк – който се пече на фурна и който само се охлажда в хладилника. Вторият вариант не изисква особено големи усилия. Майсторството е в печенето. Чийзкейкът трябва да се пече бавно и равномерно, обикновено на 160 градуса за около час. Някои кулинари пекат модерния десерт на водна баня, за да му осигурят необходимата влага. Процедурата не е задължителна, но ще допринесе за съвършения вид и неповторимия вкус на чийзкейка. Ако сте решили да използвате водна баня, внимавайте да не попадне вода в десерта. Водата трябва да е вряща, до средата на формата за печене.

След като приключите с термообработката, преминете към охлаждането. Чийзкейкът изисква време, за да стегне. Необходими са поне 45мин. престой на изключена фурна, на леко открехната вратичка. След това десертът трябва да постои на стайна температура също толкова време и накрая да се прехвърли за няколко часа в хладилника.

Полезни съвети:
  • Използвайте сирене и яйца със стайна температура.
  • Ако нямате съд за водна баня, експериментирайте. Поставете формата за печене в друг по-широк и дълбок съд и го напълнете наполовина с вода.
  • Не отваряйте вратичката на фурната, докато чийзкейкът се пече, защото може да се напука.
  • Ако сте го държали на включена фурна повече от необходимото, десертът ще се напука.
Чийзкейк от различни краища на света

В различните краища на света приготвят чийзкейка с различни съставки. Във Великобритания десертът не винаги се пече, а по-често се изстудява в хладилника. Традиционната рецепта включва блат от натрошени бисквити, а най-отгоре чийзкейкът се украсява с пресни или консервирани плодове. В Германия са почитатели на сладко-киселия вкус и използват за основна съставка изварата, а в Швеция чийзкейкът обикновено се сервира със сладолед или със сладко от горски плодове. В Италия пък разчитат само на сирене рикота или маскарпоне, понякога примесени с парченца захаросани плодове.

Но безспорно най-голямо разнообразие от рецепти и съставки за чийзкейк цари в САЩ. В зависимост от това в кой щат се намирате, десертът ще ви се стори по-сладък, по-солен, по-кремообразен или пък по-плътен. Американците са се превърнали в едни от най-върлите почитатели на модерния десерт, затова официално са обявили 30.07. за национален ден на чийзкейка.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.