All for Joomla All for Webmasters
ПРОДУКТИ:
250 г брашно
40 г захар
щипка сол
40 г краве масло
5 с.л. прясно мляко
1 яйце
20 г мая
1с.л. настъргана лимонова кора
80г стафиди
1 с.л. прясно мляко



ПРИГОТВЯНЕ:
Най-напред стафидите се накисват добре във вода. През това време в купа се изсипват брашното, захарта, щипка сол, размекнатото масло, топло мляко и 1 яйце. Отгоре се натрошава прясната мая. Със спиралите на миксера се разбърква на най-ниска степен. Бърка се докато брашното престане да хвърчи. След това се бие на максимална степен 5-6 минути докато тестото започне да се отделя от стената на купата. Добре изцедените стафиди се прибавят към тестото, след тях и лимоновата кора и се продължава с биенето още 1/2 мин. Оставя се за около 30 минути да втаса ( да проличи, че се е надигнало). Разделя се на 3 и се плете козунак. Слага се в намазнена тава и се оставя още 30 минути да втасва докато се надуе до двоен размер. Маже се с прясно мляко. Пече се на 190° в долната част на фурната.

ПАК КОЗУНАК

ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
30-40 г прясна мая
8 яйца
1 жълтък
300 мл прясно мляко
300 г захар
щипка сол
150 г краве масло
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилия
50 г бадеми, обелени



ПРИГОТВЯНЕ:
Необходимо е всички продукти да бъдат предварително позатоплени и помещението в което ще се меси тестото и ще втаса да бъде топло и да няма въздушни течения в него.
Подгрейте млякото до 30-35 градуса. Разбъркайте маята с малко топло мляко(2-3 с.л.) и 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар за да се получи гъста кашица. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса (шупне). Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд(по този начин ще влезе повече въздух в него). Сложете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата, прибавете леко разбитите яйца, захарта, , лимоновата кора, ванилията, малко сол, 100 г разтопено масло. Омесете гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнината. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставете в купа намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа докато увеличи двойно обема си,
Отново се омесва тестото, като се добавя останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия.
Може да оформите козунака – плетен с 2,3 или 4 рула или да изпечете във форма. След оформяне и поредно втасване се намазва с разбито с малко вода жълтък и се поръсва с нарязаните на люспи бадеми или едра кристална захар и се пече в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180 градуса.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.