All for Joomla All for Webmasters
   Ако италианците наричат макароните си „паста“, то французите наричат едни от най-известните си сладки... „макарони“. Става дума за симпатични обли сладкиши от целувчено тесто и смлени бадеми, сервирани в най-популярните френски сладкарници. Смята се, че родината им е Италия, откъде са получили и името си – на италиански „макарон“ означава „брашно“. От пшеничено брашно се приготвяли макароните за варене, а от бадемовото, което било подобно на цвят – сладките „макарони“. Така този вид целувки получили своето име, с което днес са известни по цял свят.

Според легендата сладките макарони били създадени в италиански манастир. Те се появяват във Франция през 1533 година, когато Катерина Медичи се омъжва за крал Анри ІІ и довежда във френския двор своите любими готвачи и сладкари. Сладкишите бързо се превърнали в сладкия грях на аристокрацията – особено пристрастена към тях била Мария-Антоанета (едноименният филм на София Копола изобилства от сцени, в които кралицата си угажда с апетитни „макарони“ в различни цветове).

По време на Френската революция (1789-1799) две кармелитки – сестра Маргьорит и сестра Мари-Елизабет, намерили убежище от столичните размирици в тихото градче Нанси, се отплатили на гостоприемните си домакини, като им приготвяли вкусните целувчени сладкиши. Така „макароните“ напуснали кралските трапези и станали любим десерт на всички французи, а двете монахини се прочули като „сестрите Макарон“.

През 1930 година на Пиер Дефонтен от Париж, далечен роднина на прочутия сладкар Луи Ернест Ладюре, му хрумнала идеята да слепи две по две традиционните заоблени от едната страна целувки с различен сладък пълнеж. Пекарната Ладюре започнала всяка сутрин да изненадва парижани с кулинарни изкушения с нов, изненадващ и все по-смел вкус. Слепващият пълнеж, наречен „ганаш“, бил приготвян от шоколад, карамел, боровинки, канела, кокосов орех, кафе, смокини, лимон, портокал, малини, ванилия, виолетки, орехи...И до днес пекарната отпразнува всяка следваща година от дългогодишната си история, като пуска на пазара „макарони“ с различен пълнеж. „Макароните“ днес се предлагат в два размера – мини и обикновен. Популярни са и се приготвят по цял свят, но истинските парижки сладки, в цялото им многообразие от вкусове и цветове, се предлагат в малко изискани сладкарници, защото изработването им никак не е лесно. В тяхна чест във Франция е създаден „Музей на бадемите и макароните“.

ШОКОЛАДОВИ МАКАРОНИ

Продукти за 24 броя

450 г пудра захар 2 чаени чаши белени бадеми белтъците от 6 големи яйца 1/8 ч. л. сол 250 г течен бял шоколад малини

В блендер или кухненски робот се смилат бадемите, след което се смесват с половината захар, докато се получи добре хомогенизирано „брашно“. Отделно се разбиват белтъците заедно с останалата захар, докато станат на сняг. Към тях се прибавят постепенно бадемите при непрекъснато разбъркване, докато ги поеме напълно. Дъното на тавичка се покрива с хартия за печене. Пълни се шприц с голям диаметър и него се оформят малки „купчинки“ на разстояние една от друга, за да не се слепят при печенето. „Макароните“ се пекат в предварително затоплена до 150 градуса фурна за около 15 минути. Изваждат се от тавичката, след като са напълно изстинали. Изпечените сладки се подбират две по две с приблизително еднаква големина. Плоската част на едната сладка от двойката се намазва с бял шоколад, отстрани се подреждат малини. Слепва се с плоската част на втората сладка.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.