All for Joomla All for Webmasters
     Оригиналната целувка, приготвена от разбити на сняг яйчени белтъци и пудра захар, е създадена в швейцарския град Мейринген от италианския готвач Гаспарини.
Различните легенди посочват за нейна рождена дата различни години между 1600 и 1720 година. От името на града произхожда и названието й в западните езици - „меринге“. Това название става толкова популярно, че на него е кръстен танцът „ меренге“, а футболният отбор „Реал Мадрид“ е наричан „el equipo merengue“, т. е. „отборът на целувките“ заради белите им спортни екипи.

Изпечените на фурна целувки понякога са наричани „забравените сладки“, защото могат да се оставят във фурна дълго след като вече са изпечени, без да покафенеят и да изгорят. Разбира се, печенето им се се извършва при много ниска температура и може би е по-правилно да се каже, че се сушат във фурната. Съществуват и целувки, които се приготвят от същото тесто, но се варят в мляко. От тях се приготвя десертът „Плаващи острови“, при които поръсените с филирани бадеми въздушни сладки „плуват“ в рядък крем от подсладено мляко, разбити жълтъци и ванилия.

Целувченото тесто е в основата на много десерти като „ангелския кекс“, „печената Аляска“, „лимоновия меринге пай“. Безспорно царицата на тези десерти е тортата „Павлова“, за родина на която спорят Австралия и Нова Зеландия. Според австралийската версия няколко години след смъртта на известната руска балерина Анна Павлова (1881-1931), управителката на хотела в Западна Австралия, който изпълнителката посетила по време на турнето си през 1029 година, помолила главния готвач да измисли лек десерт за следобедния чай. След няколко седмици на всякакви опити, които били дегустирани от персонала, готвачът приготвил белтъчна торта, покрита със сметана и пресни плодове. Десертът тутакси бил одобрен от всички, а едно момче от персонала възкликнало „Оооо, въздушен е като Павлова!“. Така сладкишът получил своето име.

В Нова Зеландия държат на друга история – че при посещението си в страната през 1926 година Ана Павлова отседнала в един хотел в Уелингтън. Управителят на хотела й поднесъл десерта, които бил вдъхновен от костюма на балерината.

TOРТА  "  ПАВЛОВА "

Продукти за 8 порции 

За основата:
4-6 белтъка 1/4 ч. л. сол 250 г пудра захар 4 с. л. царевично брашно 2 с. л. оцет 1 ванилия

За пълнежа и украсата:
500 г сладкарска сметана плодове според сезона (ягоди, малини, киви, грозде и т. н.) свежи листенца мента или маточина

Тестото за тортата се приготвя като това за целувки. Белтъците се отделят и се смесват със солта. Разбиват се с миксер, докато увеличат обема си. Захарта се прибавя лъжица по лъжица, като разбиването продължава непрекъснато, докато се получи твърда смес. Добавят се царевичното брашно, оцетът и ванилията и се хомогенизират с няколко оборота на миксера. Сместа се изсипва в кръгла форма, като по средата се оставя дупка за пълнежа. Трябва да се има предвид, че сместа ще увеличи обема си при печенето. Формата се поставя в загрята до 120 градуса фурна и се пече за около 1 час и 15 минути, без да се отваря вратата. Фурната се изключва и тортата се оставя да изстине вътре. След като се извади, дупката се запълва със сметана и плодове. Отгоре се шприцоват розички от сметаната и се украсява с плодове.

ИТАЛИАНСКИ  " АМАРЕТИ "

Амаретите представляват вариант на целувките, които се приготвят с начупени на парченца горчиви бадеми или „амарето“ - горчив бадемов ликьор. Името им идва от италианската дума „амаро“, която означава „горчив“ и в буквален превод означават „дребни горчивки“. За техен автор се смята Франческо Мориондо, главен сладкар на кралския двор в Савой, живял в средата на 17 век. В Италия използват натрошени амарети като съставка на „ франгипани“ (маслени кремове, за пълнене на сладкиши, овкусени с лимонова кора, ром, шери или коняк) или на „тортони“ (замразен десерт, подобен на сладоледа), а също и на пълнежи за пайове и пудинги.

EВРЕЙСКИ КОКОСОВИ ПИРАМИДКИ

Италианските евреи възприели сладките с целувчено тесто като подходящи за Пасха, защото в тях няма мая и то този начин са в съгласие с изискването на този празник да се консумират безквасни хлябове и сладкиши. Евреите-ешкенази разпространили рецептата из останалата част на Европа. Днес европейските евреи приготвят „кокосови пирамидки“ - целувки от разбити белтъци, захар и кокосово брашно.




Продукти за 15 броя

225 г кокосови стърготини 115 г пудра захар 2 яйчени белтъка 1/2 пакетче ванилия олио за намазване

Белтъците се разбиват заедно със захарта на твърд сняг. Прибавят се на порции кокосовите стърготини, като бъркането продължава, докато се получи хомогенна смес. Слага се ванилията и отново се разбърква добре. Дъното на тавичка се покрива с хартия за печене, която се намазнява леко с олиото.
Върху нея се нареждат „пирамидките“, оформени по следния начин: с чаена лъжичка се гребва от сместа и с пръсти се оформя топче. Едната му страна се изтегля, а другата се сплесква. Между отделните сладки трябва да има място, защото при печенето се разширяват. Пекат се в предварително затоплена до 150 градуса фурна в продължение на 12-15 минути. След като се извадят от фурната, се оставят да изстинат, след което се отделят с шпатула от хартията за печене.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.