All for Joomla All for Webmasters

Топ храни за студеното времеТе са вкусни, предпазват от вируси и сгряват тялото .
Студеното време носи със себе си обичайните за сезона настинки и вирусни инфекции.

Има обаче някои храни, които по естествен начин повишават защитните сили на организма. Тези храни не само ни карат да се чувстваме стоплени, но подобряват здравословното ни състояние. Много от тях имат анти-бактериални свойства и добър ефект върху имунната система и могат да помогнат за облекчаване на симптомите на грипа. Освен това – те значително подобряват вкуса на ястията.
Не ги пренебрегвайте! Ето някои от тях:
Люти чушки
Лютите чушлета могат да бъдат всякакви размери и форми, а видовете, които се отглеждат, са около 400. Тяхната “гореща” субстанция е капсаицин. Смята се, че това вещество подобрява храносмилането и освен това има антибактериален и противовъзпалителен ефект.
Чушлетата съдържат още витамин С и бета-каротен (който организмът превръща във витамин А), а тези витамини спомагат за поддържането на силна имунна система. Смята се също, че лютите чушки подпомагат отделянето на ендорфини, което повишава духа и либидото, така че очаквайте люти чудеса в сексуалния си живот. За някои сортове люти чушлета (например peri peri) се твърди, че помагат на тялото да изгаря по-бързо мазнините, като ускоряват метаболизма.
Лютите чушки се използват отдавна като традиционно средство за облекчаване симптомите на настинка. Те облекчават хремата, като намаляват мукуса в синусите. В Русия приготвят настойка от люти чушки, накиснати във водка, която се употребява вътрешно при настинки, ревматизъм и стомашни проблеми, а в Индия използват peri peri външно при тонзилит, дифтерия и при ухапване от змии. От люти чушки се правят и бонбони за смукане за облекчаване на възпаленото гърло и пресипналост. Истински шедьовър обаче е шоколадът с люти чушки, който, ако случайно успеете да откриете на нашия пазар, непременно трябва да опитате.
Чер пипер
Също както пикантния си братовчед – лютото чушле – черният пипер съдържа капсаицин, така че и тази подправка притежава анти-бактериален и противовъзпалителен ефект. Цветът се дължи на фитовеществата бета-каротен, лутеин и заексантин – мощни антиоксиданти, които предпазват клетките в организма от влиянието на свободните радикали.
Черният пипер е смятан за афродизиак, тъй като подобрява циркулацията на кръвта.
Пиперът е полезен и за храносмилането и помага за прочистване на синусите.
Полезният пипер е не само черен обаче – той може да бъде и в други цветове: бял, зелен, червен. Половин червено пиперче доставя на организма около 40% от препоръчителната дневна доза от витамин В6. Пиперите, също така, са богати на витамин А и съдържат почти 3 пъти дневната доза от витамин С.
Джинджифил
Джинджифилът е сгряващ, освежаващ и сочен корен, чиято първоначална употреба се свързва с успокояване на стомаха – той може да помогне да се потисне гаденето, да подпомогне зарастването на язви и подобрява храносмилането. Смята се също, че помага при хрема. Джинджифилът е използван с векове като медицински дезинфектант. Препоръчва се също при възпаления на дихателните пътища. Той действа и като стимулант, който сгрява тялото и подобрява циркулацията. Вкусен е като добавка в напитки, предястия и сладкиши.
Чесън
Чесънът се използва от векове като мощно лекарство. Голяма част от ефекта му се дължи на серни вещества, като алицин, които са много мощни срещу токсините за черния дроб и лимфната система, а също и като противовъзпалителни.
Ефектът на чесъна като афродизиак е двояк. Първо, той подобрява циркулацията на кръвта и второ – учените са открили, че стимулира производството на ензима, който е отговорен за механизма на ерекцията. Чесънът е мощен антибиотик и помага за изчистване на бактериални инфекции в храносмилателния тракт. Това свойство, както и подсилващият му ефект за имунната система, го превръщат в страж на организма срещу вирусни и други инфекции.
Най-добрият начин да се консумира чесън е в сурово състояние, добавен към салати или в ястия, след като вече са преминали топлинната обработка.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.