All for Joomla All for Webmasters

Краля на сирената  

Когато казваме Roquefort имаме предвид сирене от овче мляко, правено само в Южна Франция и наричано Кралят на сирената. Заедно с Parmigiano Regiano, разбира се. Roquefort не бива да се бърка с всякаквите разновидности на т.нар. синьо сирене от цял свят. Оригиналното френско сирене Рокфор, за да придобие характерния си вкус, отлежава във варовикови пещери в планината Комбалу в Южна Франция.

Влажният до 95% въздух и постоянна температура от 7 градуса в пещерите осигуряват зреенето и развитието на спорите. Roquefort е богато на мазнини, протеини и минерали, и изобилства от калций. Струва 84.50 лева за килограм, но вкусът му е за повече. В гениалните прости неща днес - малко парче сирене върху филия препечен черен хляб.

Известното в цял свят сирене Горгондзола, което векове наред е било произвеждано в едноименния град в област Ломбардия, е родено поради разсеяността на млад и влюбен работник от мандра.

Според легендата, млад работник в мандра бързал една вечер за среща с възлюбената си, поради което претупал работата си от деня. Той оставил увитото във вързоп заквасено сирене да виси цяла нощ. На следващата сутрин решил да използва продукта от предишната вечер, към който прибавил и прясно направено „тесто“ за сирене.

Когато дошло време узрялото сирене да се постави в специална форма, работникът видял и помирисал с изненада новия продукт. Заради комбинирането на двата вида смеси сиренето било мухлясало. Въпреки не особено красивия си външен вид обаче то ухаело приятно.

Така се родило сиренето Горгондзола /Gorgonzola/, което поставило началото на т.нар. италиански сирена erborinati. На милански диалект erborin означава магданоз, който би трябвало да напомня за мухъла в сиренето. Мухлясването на сиренето е в резултат на действието на Penicillium roqueforti. Той е от същото семейство, откъдето идва и пеницилинът.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.