All for Joomla All for Webmasters

Във вярванията на мно­го народи магическа­та сила на метлата е да пречиства аурата, или чо­вешката душа. В Русия на­пример от древни времена метлата била домашната "вълшебна пръчица". Съ­ществува цяла система от правила от какво да се изра­ботва, как да се мете с нея и как да се използва в магиче­ските ритуали.

За всекидневно ползване се плете метла от дивора­стящи растения, още по-до­бре, ако са полезни билки. По принцип вкъщи трябва да има само една метла. Ако се мете с различни, богат­ството ще се разпилее. А когато се влиза в нов дом, непременно се купува и но­ва метла. Старата от пред­ишния не се пренася в но­вия, защото се смята, че то­ва е лоша поличба за стопа­ните.

За да ускорят появата на кандидат жених, руснаците започвали да метат от печ­ката. А когато очаквали рожба - от прозореца. Нещастията, разприте и засе­лилия се в къщата зъл дух измитали, започвайки от стените към центъра. Сметта събирали с лопата отделно от всяка стая. Ло­шо знамение е, ако се мете през прага и се измита на­вън боклукът.

С метлата са свързани и множество поличби. Ако се разпадне, задават се изненади. Повреди ли се дръж­ката, чакай гости. Случи ли се жена да прекрачи метла­та, ще роди трудно. Докос­неш ли с метла краката на момък, момите няма да го харесват. Замиташ ли смет­та към девойка, няма да се омъжи. За да не плаче но­щем бебето, "премитали" с нова метла дома. А палави­те деца посрещали още на прага с метлата и ги тупали, за да изпъдят вселилите се в тях бесове. Овошките раж­дат обилно, ако стопанката ги "погали" с метлата.

Износената метла не се хвърля близо до дома, за да не привлече беди, болести и нещастия. Още по-опасно е да я изгорите в огнището, защото ще се навъдят бъл­хи, дървеници и други гади-ни. Освен това може да си навлечете нежелани посе­тители, ще се изпокарате и от къщата ще си отидат до­бротата и семейната обич. Ако се налага да изхвърли­те остарялата метла, най-добре я сложете в обора, бараката или .друга сто­панска постройка в двора, защото в нея остава и до­брият дух-пазител на дома.

Интересен сватбен оби­чай има в някои африкан­ски страни. Пренесен от афроамериканците, той съпътства брачните ритуали на много чернокожи двой­ки в САЩ и другаде. Нари­ча се "прескачане на мет­ла" - метлата, подобаващо украсена за случая, се по­ставя на земята и младо­женците я прескачат. Тра­дицията символизира скока от необвързаността към брачния живот или прехода от старото към новото.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.