All for Joomla All for Webmasters
Много са все още хората, които започват строителството на новия си дом с ритуали срещу нечистите сили, за здраве и благоденствие на дома. Тези обичаи в миналото са били задължителни, но е добре и днес да изберем някои от тях, при­ложими за сегашните условия.

След като се заковат гредите на покрива, майсторът се дарява с риза и кърпа, на покрива се закача риза и се прави угощение за строителите и домочадието. А след като покривът вече е готов, трябва да се заколи петел и с кръвта му да се напръскат четирите ъгъла. Животното се зара­вя под прага на вратата. За най-опа­сен се смята периодът на премест­ване в новата къща и началото на живота в нея. Предполагало се, че нечистата сила със всички сили ще се опитва да попречи на бъдещото благополучие.

За да я измамят, първи в къщата се пускат петел или кокошка,

които трябвало да приемат върху себе си възможната опасност от не­чистата сила. Зад животното влиза­ли с икона и с хляб и сол всички останали членове на семейството. Смятало се, че най-безопасно е да се преместват в новата къща през нощта, защото нечистата сила не очаквала, че през това време хора­та може да се преселят в къщата.

До разсъмване стопанката на дома

обикаляла новата къща и произ­насяла заклинание: "Поставям око­ло двора желязна ограда, че през тази ограда нито лютия звяр да не може да прескочи, нито гадинка, да не може да пропълзи, нито лош човек да не прекрачи с крак и гор­ския старец през нея да не се за­глежда". За да придаде на заклятието допълнителна сила, жената трябвало три пъти през глава да се превърти на прага на вратата, про­изнасяйки: "Давай, че родът и пло­довете в новия дом да се увели­чат."

Ако едновременно с новата къща се строяла и баня

то преди първото къпане се позд­равява и духът на банята - вземали черна кокошка, удушавали я и неоскубана я заравяли под прага на банята. На много места този обред се извършвал редовно през нощта пре­ди велики Четвъртък. В банята също оставяли филия ръжен хляб поръсена със сол. Веднага след настаняването и подреждането на къщата, се прави освещаване на дома.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.