All for Joomla All for Webmasters
Сигурно сте се питали каква е причината да се ядосвате за дреболии, да изпускате контрола върху нервите си, да ставате раздразнителни и избухливи.
Оказва се, в основата на подобно поведение може да бъде не само характерът, но и най-неочаквани неща – от контрацептивите до пушените колбаси.
А конкретните причини могат да бъдат най-различни, например:
- хроничен болезнен синдром или дискомфорт (при заболявания на ставите, бъбреците, изостряне на хроничен цистит, простатит, възпаление на яйчниците);
- изтощаване на нервната система при преумора, депресия, епилепсия
- посттравматична реакция; - “синдром на вътрешното изгаряне”, който е характерен за около 30% от случаите – на фона на стреса отслабват механизмите за психологична защита и човек постепенно губи контрол над емоциите си;
- заболявания на щитовидната жлеза – недостигът на хормони (хипотиреоза) предизвиква сълзлива отпадналост, а наднорменото им количество (хипертиреоза) – раздразнителност с агресивни нотки;
- заболявания, свързани с нарушения в изработването на полови хормони (например миома на матката, мастопатия, а за мъжете – аденом, простатит), които често са съпроводени с агресивност и гневна депресия;
- сърдечни проблеми, бронхиална астма, които често предизвикват тревожност, страх и общо безпокойство.

Някои лекарства също могат да дадат страничен ефект под формата на повишена раздразнителност:
• за сърце– нитроглицерин, верапамил, изосорбид и техните производни;
• хормоналните – кортикостероиди и естрогени, които влизат в състава на повечето противозачатъчни средства и препратите за хормонална заместваща терапия;
• за високо кръвно – каптоприл, метопролол, нифедипин
• нестероидните противовъзпалителни средства – диклофенак, ибупрофен, индометацин.
Ако при приемането на някой медикамент, усетите прекалена раздразнителност, задължително трябва да информирате за това своя лекуващ лекар.

За да се справите с повишената раздразнителност, се нуждаете от комплексен подход:
• промяна на обстановката и вида дейност;
• активна почивка, максимално отдалечаваща ви от всекидневния живот;
• увеличаване на физическото натоварване (то ще послужи и за морално разтоварване);
• психотерапия за корекция на поведението, изграждане на психологична защита и намаляване на агресията;
• лекарствена терапия – седативи, които премахват тревогата и нормализират вегетативната нервна система;
• усвояване на методи за релаксация – йога, ушу, и т.н.

Доказано е, че дори “обикновено” главоболие може да направи човек раздразнителен. И в някои случаи колкото повече лекарства приема, толкова по-висок е рискът те да предизвикат нови пристъпи на раздразнение.

Силни дразнители могат да бъдат и обичайни храни и напитки, които приемаме всеки ден - например кафето. Кофеинът възбужда нервната система и вместо да ни успокои, създава обратен ефект.

Често раздразнителността се провокира и от типичните напоследък добавки от химичен произход, които се използват в много от храните - например натриевият глутамат (чиято цел е да се подобрява вкуса на кубчетата бульони, супи и подправки).

Някои хора, склонни към хранителни алергии, стават раздразнителни и от... колбасите. Саламите, кренвиршите, много от пушените колбаси съдържат нитрит (който им придава приятен розов цвят). Именно той може да предизвика у по-чувствителните хора главоболие и дисфория (раздразнително и мрачно настроение).

Раздразнение понякога възниква и поради недостатъчното количество въздух. Недостигът на кислород способства за постепенното влошаване на настроението и за появата на раздразнителност. С това се обяснява и т.нар. офисен синдром (когато човек отива на работа в добро настроение, но след няколко часа няма и следа от него).

Човешкият организъм е силно чувствителен дори към малък недостиг на кислород. Така например е доказано, че колкото по-нависоко се намира офисът или жилището ви, толкова по-голям е рискът да изпадате в лоши настроения. Климатикът не може да помогне - въздухът трябва да с насища с йони. За тази цел е най-добре да си кухите йонизатор или да отглеждате вечно зелени растения. Освен това добре е поне веднъж през деня да излизате на улицата и да се разхождате за 20-30 минути.

Масажът е алтернатива, която също може да намали раздразнителността:
1. Масажирайте точката в средата на брадичката си – така можете да намалите трескавата възбуда.
2. Масажирайте и точката в центъра на задната част на врата – това ще нормализира кръвното ви.
3. Натиснете точката в центъра на най-високата част на темето – натискът ще ви помогне да възстановите доброто дишане.
4. Натиснете силно центъра на дланта от вътрешната й страна – последователно и на двете ръце.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.