All for Joomla All for Webmasters
Свекървата или как да свикнем с “втората майка”Някои жени се омъжват по любов, а други – за пари. Но и едните, и другите получават като “зестра” към любимия съпруг - неговата майка – свекървата.
За съжаление, отношенията между снаха и свекърва не винаги са добри. Според данни от социологически проучвания, около 50% от жените лесно намират общ език със своите свекърви. Но на останалата половина майката на любимия напълно отравя живота им. На какво се дължи това?

Работата е в това, че майката на вашия любим усеща, че губи позицията на жена №1 в живота на сина си.
Причината не се крие в това, че вие не й се харесвате - просто тя иска да ръководи всичко и да е наясно с всичко, което става. Понякога свекървата не може да престане със своята намеса в живота на младите, въпреки че тя осъзнава, че с действията си вреди на личния живот на своя син. В подобен случай вие трябва да действате по-умно и да успеете да изградите мост помежду вас.

Ето няколко правила, които ще направят взаимоотношенията с вашата свекърва ви по-поносими:

1. Наричайте я “майка”. Това ще я впечатли, особено ако не очаква това от вас. Вие може да смятате това обръщение за ласкателство и лицемерие, но не трябва да отричате факта, че този метод работи.

2. Обаждайте й се често по телефона. Не търсете повод за да й позвъните. Просто наберете номера и попитайте как се чувства. В разговора се придържайте към основните моменти (какво прави тя, как сте вие) и не изпадайте в подробности. Не е нужно да губите много време за детайлно обсъждане на всичките си познати и последните новости.

3. Уважавайте кулинарното й майсторство. Свекървите са особено чувствителни към това. Ако тя не харесва как готвите, прибегнете до следната хитрина. Изразете желание да опитвате всичко, сготвено от нея и взимайте рецептата.

4. Ако рецептата ви харесва, можете често да приготвяте това ястие, но ако не е по вкуса ви, използвайте я само, когато свекървата ще ви идва на гости. Тя задължително ще оцени и уважи ястието, приготвено по нейна рецепта.

5. Не спорете с нея по отношение на децата. Дори да се дразните от нейните възгледи за живота, старайте се да поддържате дружески взаимоотношения. Не я критикувайте, дори да не сте съгласни с нейното мнение. Помнете, че тя е майка на вашия съпруг и баба на децата ви. В края на краищата, именно тя е човекът, който може да ви помогне в грижите за децата, когато сте заета с някаква работа.

6. Не критикувайте мъжа си в присъствието на свекървата. Независимо кой е прав, тя ще заеме страната на своя син. Освен това, критиката на сина в присъствието на свекървата означава, че вие поставяте под съмнение нейната състоятелност като родител.

7. Ако имате проблем с вашата свекърва, оставете съпруга си да го разреши. Постарайте се колкото се може по-рядко да изразявате мнението си по спорни въпроси в присъствието на свекървата. И тогава тя няма да ви приема като “враг на народа”. Ако имате какво да кажете, обсъдете това предварително със съпруга си (във вежлива форма, а не като претенция). Когато стигнете до еднакво мнение, оставете го по-нататък той сам да реши какво ще каже или направи със своята майка.

8. Постарайте се да се избавите от негативните емоции. Помнете, че тази жена е възпитала и отгледала вашия съпруг и затова тя е достойна за уважение. Не се заставяйте да я обичате. Ако не изпитвате подобно чувство, вашата неискреност ще навреди на отношенията ви не по-малко, отколкото откритото изразяване на най-негативните емоции.

9. Бъдете готова за това, което ще ви се наложи да научите. Учете се да изграждате взаимоотношения, дори когато другата страна не е готова за това. Учете се да искате съвет, дори да ви се струва, че не се нуждаете от него. Учете се да бъдете такава, каквато сте, дори да не се харесвате на вашата свекърва. Учете се да възприемате всичко, които се извършва около вас с малко ирония, без да изпадате в истерия по най-малкия повод.

10. Не се опитвайте да настройвате съпруга си срещу неговата майка. Не се старайте да го направите свой съюзник във войната, който водите с нея. Каквато и да е тя – тя е негова майка и винаги ще бъде част от живота му. Но вие винаги трябва да бъдете дружелюбни и твърди в своите решения. В края на краищата синът на тази жена е избрал за своя съпруга именно вас и сега вие двете обичате един и същи човек: - ваш съпруг и неин син, а той ви обича вас двете.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.