All for Joomla All for Webmasters

Хелидонинът на змийското мляко има аналгетичен морфиноподобен ефект, потиска централната нервна система, действа болкоуспокоително и седативно.

Сангвинаринът в големи дози показва кратковременно наркотично действие с последващ спазъм, възбужда перисталтиката на червата, активира слюнчената секреция.

Протопинът потиска вегетативната нервна си стена, тонизира гладката мускулатура на матката.

Хомохелидонинът и хелеритринът имат пикочогонно действие.
Спазмолитичният ефект на змийското мляко може да бъде сравнен с този на папаверина и беладоната. Преди всичко е установено, че съставът на дрогата не е постоянен.

Ефектът е сигурен само при използуване на свежото растение.

Болкоуспокояващото действие на дрогата след 6-месечно съхранение значително намалява, а след една година напълно изчезва.

Сумарно дрогата действа спазмолитично, регулира ускорения пулс, понижава умерено кръвното налягане, действува жлъчегонно и стимулира функциите на черния дроб.

Прясната дрога и препаратите й се предписват при чернодробни и жлъчни заболявания (жълтеница, жлъчни дискинезии, жлъчни камъни), стомашен и чревен катар, диария, смущения в храносмилането.

Сангвиритринът е сбор от алкалоиди на змийското мляко. Притежава широк спектър на антимикробна активност.

Сангвиритринът във вид на маслен или воден извлек намира приложение в стоматологичната практика за лечение на язвен и афтозен стоматит и пиорея; в гинекологията - за лечение на ерозии на шийката на матката и трихомонаден колпит.

В Русия сангвиритркнът се прилага за лечение на миопатии възпалителни и травмени увреждания на нервната система и др.

В дерматологията змийското мляко се използува за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата (епителиоми — Балитски, Воронцова, 1982) - външно под форма на унгвенти и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци. В отвара от растението са къпели децата при различни кожни заболявания.

Змийското мляко се прилага за лечение на псориазис под форма на горещи вани, унгвенти (с равни части свинска мас) и спиртни разтвори (20%) вътрешно.
В експерименти върху животни екстракт от змийско мляко при местно приложение оказва известно противотуморно действие.

Народната медицина препоръчва дрогата и при подагра, при отоци като диуретично средство, при малария, за регулиране на менструацията, при кожна туберкулоза, коремен тиф, импетиго, псориазис, а млечният сок - за премахване на брадавици.

Виж още ...

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.