All for Joomla All for Webmasters
През уикенда включвате компютъра и отново си блъскате главата върху задачата, която ви се е опъвала цялата седмица. Постепенно работата измества общуването със семейството ви, развлеченията и увлеченията, вие преставате да забелязвате, че зад прозореца е есен или вече е пролет. За да успеете с всичко, крадете от съня си. И един ден си давате сметка, че от живота ви си е отишла радостта.

Големите заблуди
Ако си мислите, че може да постигнете успехи само ако се трудите по 10-12 часа в денонощието, грешите. Лекарите твърдят, че ако работната седмица достигне 60 часа, производителността на труда се понижава с 25 процента. Освен това човек си навлича болести, свързани със стреса и преумората. Впрочем да работят с пълна пара 10-12 часа са способни малцина. Даже ако прекарвате в службата си осем часа, това не означава, че се трудите интензивно през цялото време. Изследванията показват, че хората работят само през 60 процента от времето, за което ги наемат. Тоест от 8 часа само 4 часа и 48 минути те се занимават с нещата, за които им плащат. Осем часа интензивна работа е нещо нереално.
Гъвкав договор
Ако вие се задържате в офиса всеки път, освободете си засега само един ден. Може дори да си кажете това на глас: “Във вторник трябва да си тръгна навреме”. Постарайте се да се избавите от опасните елементи, които ви пречат да се отдавате на работата изцяло – да идвате на работа недоспали, уморени. При мнозина пътят отнема час и повече. И хората са свикнали през това време да четат. Поне двадесет минути до службата си обаче трябва да приберете книгата. Иначе ще ви се наложи вече в офиса да губите време, за да се настроите на работна вълна. След това сключете със себе си договор: какво трябва да направите точно днес, за да се приберете вкъщи навреме. Не набелязвайте гигантски брой неща, гледайте на ситуацията реално. И през деня се старайте да не отстъпвате от точките на своя план.
Следобед си дайте сметка всичко ли върви по плана, още колко неща ви остава да свършите. Договорът със себе си трябва да бъде гъвкав. Да се предвиди всичко не е реално. И шефът може да обърка плановете ви, възлагайки ви нещо спешно, и обстоятелствата може да се променят. Ако се е случило нещо подобно, помислете кое е по-важно - текущите дела или неочаквано възникналата задача. Може да пристъпите към новата задача и да отложите това, с което сте се били захванали. Или да продължите да вършите набелязаното, информирайки се от шефа си дали не може да отложите за утре възложеното от него. Не се опитвайте обаче да свършите невъзможното.
Четвърт час до “звънеца”
Щом вземете решение да си тръгвате, да речем, във вторник навреме и сключите със себе си гъвкав договор, веднага, сякаш като с вълшебна пръчица, ще изчезнат множество дребни неща. Ще ви стане ясно, че този ден трябва да успеете да направите повече от обикновено. И ще се концентрирате върху изпълнението на основните си задачи. Последните петнадесет минути от работното си време оставете за въвеждане на ред на бюрото си. Психолозите смятат този момент за много важен. Незавършените ситуации остават усещането за тревога и вина. След това запишете на лист нещата, с които ще се заемете на следващия ден: на кого трябва да позвъните, какво да прегледате, с кого да се срещнете. Не защото може нещо да забравите - просто това ще освободи главата ви от ненужната информация. Протегнете се, въздъхнете дълбоко и се отпуснете, както трябва.

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.