All for Joomla All for Webmasters
Ако водите активен начин на живот и денят ви е разчетен до минутаимате нужда от специален подход при съставяне на дневното си меню  
Как да осигурим тогава  

на организма си необходимото гориво? Съвсем лесно: просто спазвайте 10-те заповеди за да сте слаби, но и заредени с енергия. 
1. Закусвайте
Отказът от закуска влияе негативно на скоростта на четене, на паметта и способността за концентрация. Хапнете зърнени ядки, черен хляб, обезмаслено мляко и плодове. Те ще ви осигурят сложни въглехидрати, благодарение на които глюкозата ще постъпва в кръвта бавно и равномерно. Така за няколко часа мозъкът и мускулите ви ще получават необходимата енергия. Ще осигурите на организма си витамини и минерални вещества, необходими за поддържане на висока работоспособност.
 
2. Не преяждайте на обяд и се хранете бавно
След обилен обяд ще ви е трудно да работите. Установено е, че обяд над 1000 кал намалява нивото на умствената активност. За да избегнете преяждането, планирайте отрано какво и къде ще ядете през деня. И никога не бързайте. Сигналът, че стомахът е вече пълен, постъпва в мозъка едва след 20 мин. Не пренебрегвайте препоръката да станете от масата, педи да се заситите. Колкото по-бързо се храните, толкова повече калории поглъщате. Не се хранете при лошо осветление и избирайте чинии с по-малък размер.
 
3. Яжте на обяд и белтъчна храна
Въглехидратите са най-бързият начин да получите енергия бързо, но ако не ги балансирате с белтъчини, ще сте сънливи. Защото въглехидратите повишават нивото на серотонина, а той действа успокояващо. Белтъкът ограничава изработването на този хормон, което ви гарантира ясен ум. Но не трябва напълно да изключвате въглехидратната храна. Менюто ви трябва да е балансирано. За обяд яжте богатото на белтъци постно месо, риба, обезмаслени сирена, мляко, яйца. А за баланс - сложни въглехидрати като хляб,плодове и зеленчуци.

 
4. Запасете се с продукти за похапване
Те са за случаите, когато нямате възможност за нормално хранене. Не гладувайте до следващото хранене. Закусете, за да има организмът енергия до обяда или вечерята. Най-добре е да похапнете продукти, които съдържат много въглехидрати и малко белтъчини и мазнини. Стойността на тези междинни закуски трябва да е 200-300 кал. Например хапнете сандвич с 30 г сирене и чаша зеленчуков сок. Друг вариант - чаша кисело мляко и купичка плодова салата.
 
5. Избирайте продукти, богати на сложни въглехидрати
Включвайте ги във всяко хранене. Те осигуряват моментална енергия. За тяхната преработка е необходимо повече време, отколкото за простите, и затова засищат за дълго. За закуска яжте зърнени ядки, хляб или плодове. За обяд или вечеря избирайте макарони, ориз, картофи, зеленчуци и бобови продукти. За междинни закуски са подходящи богатите на въглехидрати крекери, сушени и пресни плодове. За разнообразие може да хапнете печени картофи, ориз със стафиди и ядки с ниско съдържание на захар.
 
6. Винаги дръжте под ръка продукти за издръжливост.
Така по всяко време ще можете да похапнете и да „засилите" обичайното си хранене. Те ще ви помогнат да поддържате силата си, ако нямате време за нормално хранене. Малки опаковки плодови сокове, сушени плодове, пакетчета крекери, пълнозърнести хлебчета или ядки ще се поберат във всяка чанта. Но, когато ви потрябват, ще ви помогнат да подсилите организма си. Така ще избегнете преяждането при следващото сядане на „нормална" трапеза.

7. Яжте на всеки 3-4 часа.
Така през деня енергията ви няма да „пресъхне". Обикновено за преработката на храната са необходими около 3 часа, затова следва да набавите на стомаха нова порция, за да не почувствате глад. Доказано е, че този ритъм на хранене повишава работоспособността, мозъкът работи оптимално и не настъпва умора. Ако през втората половина на деня почувствате спад на силите, хапнете леки въглехидратни продукти. Не се страхувайте, че ще качите килограми. Постоянното тегло се поддържа най-добре, ако се храните 3-5 пъти на ден.
 
8. Старайте се да ядете по едно и също време.
Така ще контролирате количеството на храната и ще зареждате организма си тогава, когато ви е необходимо на вас. Стомахът се подготвя са приема на храна, което означава, че отделя необходимите вещества за преработката й. В резултат усвоявате най-добре всичко прието. Когато се храните безразборно, работоспособността ви е непостоянна. Продължителното време без енергия може да стане причина за спадане на работоспособността в най-неподходящия момент.
 
9. Намалете сладкишите.
Шоколадовият сладкиш или чаша газирана напитка не са най-добрият начин за възстановяване на силите. В повечето сладкиши се съдържат много мазнини и малко хранителни вещества. Затова може да почувствате умора, защото захарта влияе на химичните процеси в мозъка. Само балансираното хранене ще ви осигури високо ниво на работоспособност. Ако не можете без сладкиши, яжте ги по време или веднага след хранене. Тогава простите въглехидрати в тях ще се смесят с всичко останало и захарта няма да постъпва в организма толкова бързо.
 
10. Ограничете кофеина.
Лесно ще се справите с липсата на сили преди обяда или вечерята, ако изпиете чашка кафе или чай. Но малцина знаят, че чувството за умора може да е свързано с предозирания кофеин (5 чаши кафе или чай на ден). В резултат на това се получава нервност, сърцебиене и нарушаване на съня. Ако сте спали лошо, кафето не е спасение. По-добре хапнете повече зеленчуци или пийте минерална вода с натурален сок. Тези продукти тонизират, затова ви зареждат с енергия. Ще ви помогнат и няколко упражнения за разтягане и енергична разходка.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.