All for Joomla All for Webmasters
Чудодейната сила на алоетоС месестите си, бодливи листа, които растат Във формата на розетка, зеленото растение напомня кактус, макар че всъщност се отнася към семейство лилиеви. Наричат алоето „растението на първа помощ",

 освен това - лечебно и чудотворно.

ЦЕРИ СЕ САМ
Корените му са малки -та нали основната му жизнена сила не се крие в тях, а в бодливите листа. Именно те са истинска фабрика за производство на витамини, минерали и ферменти. Алоето може да бъде измъкнато от земята и ще продължи да живее месеци и дори години за сметка на вътрешните си запаси.

Зеленият лечител съдържа химично вещество, което мигновено затваря неговите собствени рани. Наблюдателните ни прадеди бързо са приспособили това му свойство за свои нужди. Лечебната сила на растението е била позната на древните египтяни, римляните, гърците, алжирците, мароканците, арабите, индийците и китайците.

Клеопатра обожавала алоето - благодарение на гела, извлечен от листата му, тя увеличавала красотата си. Древните лекари препоръчвали алое за лечение на рани и зарастване на тъкани, при безсъние, разстройства на стомаха, болки, запек, хемороиди, оплешивява-не, разстройства в дейността на бъбреците, фурункули, изгаряния, пъпки и прочее. Индианците и мексиканците ползвали сок от алое за подобряването на храносмилането. В Куба със същия сок лекували настинка, а ловците в Конго премахвали миризмата на пот /овързвайки тялото си с листа от алое, те първи създали първообраза на съвременния антиперспирант/.

ЕСТЕСТВЕНА ПАНАЦЕЯ
В сочните тъкани на алоето се съдържат антрагликозиди, смолисти Вещества, етерични масла, ферменти, горчилки, витамини, фитонциди. Уникалното растение е истинска съкровищница, съдържаща 20 от 22 аминокиселини, необходими на човека. А наскоро учените откриха в него и много рядък и сложен въглехидрат - анеманан, който се ползва за лечение на грип, шарка, язва. В клетките на растението е открито веще ство, потискащо растежа на раковите клетки. Биогенните стимуланти, присъстващи в състава му, влияят на растежа и самовъзста-новяването на организма.

Воден извлек от алое се ползва за компреси при кожни болежки, сироп от растението - при анемия. С екстракт от алое се лекуват последиците от радиационни въздействия. В козметиката това растение се ползва за предотвратяване появата на бръчки, при разранена и мазна кожа.

ПРИРОДЕН АНТИБИОТИК
Алоето се ползва като жлъчогонно и слабително средство, а също за повишаване на хемоглобина и имунитета. То чудесно лекува рани, изгаряния и язви. Сокът от алое унищожава много болестотворни микроби. Освен това е прекрасно средство срещу настинка, ангина и възпаления на лигавиците.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.