All for Joomla All for Webmasters

Грижата за вече пораснало малко човече е значително по-различна от тази, от която се нуждае бебето и в която вече сте достатъчно добри - изненадите в родителството никога не се изчерпват така лесно.

Вероятно вече се чувствате достатъчно уверени с родителските си умения, но може би сте се зарадвали предварително. Вярно е, че сигурно сте в състояние да обучите всеки, който се интересува от какво има нужда бебето, за да е нахранено, щастливо и забавлявано. Колкото и да е несправедливо обаче, повечето от нещата, които сте научили през първата годинка, рядко може да са ви от полза през втората. Ето с кои от вече придобитите навици ще се сбогувате през преломната втора годинка на вашето съкровище и кое ще ви изненада, колкото и старателно да се подготвяте за промяната.

„Ужасните две” започват на година и половина

Не, детето ви не се е превърнало в най-страшния ви кошмар, то просто се опитва да се справи с острата си нужда от независимост, спъвана от неспособността да я изрази с думи, новите емоции и вече не толкова милите възрастни, които се опитват да контролират всеки негов ход. Очаквайте „не” и „мое” да са любимите му думи. Сега основната задача на малкото човече е да се разграничи или „отлепи” от вас и огромната му зависимост. Използвайте различни игри, правете се, че не разбирате (или играйте „глупавия”), и проявете максимално търпение, за да постигнете известно разбирателство (малкият борец за независимост още е твърде малък, за да използвате логични обяснения, демонстративни почивки (в смисъл на излизане от стаята, докато се успокоите и двамата). Също така е добре да улеснявате прехода, като давате поне 5-минутно предупреждение, преди да смените дейността на хлапето. Когато нервите му не издържат, също е добре да му давате представа за това, което може да се случи и да очаква, например - „Когато спреш да крещиш, ще ти помогна”.

Хлапето ще се храни по-малко, отколкото очаквате

Причината е, че през втората година растежът на детето се забавя значително в сравнение с първите 12 месеца. През първата година децата наддават около 6-7 кг и порастват с приблизително 18 см, докато през втората годинка става въпрос за около 2-3 кг и не повече от 8 см. Не се стресирайте от липсата на интерес към храната на вашето малко човече. Сега то просто има далеч по-интересни занимания от седенето пред чинията със задушени зеленчуци.

Тревогата от раздяла стига връхната си точка около 18-ия месец

Дори и детето ви никога да не е плакало при раздяла с вас, на тази възраст три фактора обуславят промяна на това положение. Първо, детето вече има значително по-ясна представа за значението на раздялата и „справянето” сам, вече съзнава колко привързано е точно към мама и татко, и не на последно място - хлапето вече е достатъчно голямо, за да помни какво е усещането от раздялата с родителите и колко неприятно е всъщност. Този тип нежелание за общуване ще отшуми през следващата годинка, но сега е добре да се уверите, че детето не е уморено или гладно, когато го запознавате с нови хора или места. Останете няколко минути с детето, докато свикне или поне проучи новото място, след това просто кажете, че ще се върнете, сбогувайте се кратко и тръгнете. Детето се води по вашите емоции, така че е добре да сте позитивни и да не се връщате след 5 минути да проверите дали всичко е наред, засилвайки неприятното усещане у хлапето.

Това е важен период за умението на детето да чете

Сега детето ви навлиза в света на символичното мислене - то постепенно осъзнава, че думите са „етикети” на различни предмети и състояния и всъщност зад тях, както и зад картинките стои нещо реално и съществуващо. Добре е да му четете всеки ден, поне в продължение на няколко минути - важно е книжките с приказки и картинки да станат естествена част от ежедневието на детето.

Вие вече не сте толкова нужни

В началото невъзможността да се отделите от малкото си бебе нито за секунда вероятно ви е натежавала на моменти и сте мислили, че това никога няма да се промени - е, сега е моментът на промяната. Време е да си припомните какви сте били само неколкостотин дни по-рано - възможно е да сте забравили напълно типичната си личност. Опитайте да се върнете към „старите” си интереси, независимо дали става въпрос за среща с приятелки, спорт или кино. Тази глътка въздух ще ви помогне да се наслаждавате на детството на хлапето си, вместо то да ви натежава. Ясно е, че нищо не е по-важно за вас от малкото човече, но грижата за вас и времето с партньора също са от значение. 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.