All for Joomla All for Webmasters
Родителите смятат, че храненето в училище е виновно за куп оплаквания, които имат малчуганите. За хроничните гастрити, киселини и язви обаче има и още причини стрес в излишък, преумора, претоварване и нередовно хранене. За стомашните проблеми допринасят и любимите на децата чипсове, газирани напитки, напомпани с оцветители, консерванти и подобрители.

Статистиката сочи, че гастритите най-често възникват в началната училищна възраст. Вторият пик идва към 14-15-ата година, когато организмът на подрастващите се пренастройва хормонално. Важно е да се избере правилната храна за ученика. Особено важно е детето да закусва.

Полезни са различните каши - например каша, приготвена от овесени ядки. Тя може да се комбинира с мед, смлени ядки и не кисели плодове. Сандвичи, банички и мекици, които много ученици хапват набързо преди часовете или през междучасието, причиняват хипогликемия. Тя води след себе си сънливост, лесно разсейване, което несъмнено ще се отрази на успеха на детето в училище.

За да се ободри, е добре то да пие билкови чайове. Подходящи са тези от жълт кантарион, мента, риган, липа. Независимо от сезона може да се дава и клеева тинктура. Тя осигурява допълнителна защита от банални простуди и грип.

Добре е обаче да си я приготвим сами. 30 г пчелен клей се нарязват и се разтварят в 100 мл 90-95 процента етилов спирт. От разтвора се пият по 30-40 капки в супена лъжица вода 30 мин. преди хранене. Дозировката за деца е 1 - 2 капки за всяка година живот. Например 6-годишно дете трябва да пие три пъти по 6-12 капки дневно. Ако прополисът се взема профилактично, е. достатъчно да се пие по веднъж, вечер.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.