All for Joomla All for Webmasters
 Как да боравя с определени хранителни продукти, ако искам да избегна появата на алергии?

И тук препоръките на експертите не са вече така строги. Доскоро беше валидно следното: деца от семейства с алергии до края на първата година от живота си да се лишават от: краве мляко, соя, пшеница, риба, орехи и кокоши яйца. Сега съществуващите трудове върху алергиите се оценяват по нов начин. Резултатът: кравето мляко, соята и пшеницата спокойно могат да присъстват в менюто на детето от 6 до 12 месеца, тъй като тогава е преминала критичната фаза, в която тези хранителни продукти много често предизвикват алергии. По принцип важи следното: нов вид зеленчук, плод или житна култура се въвеждат в разстояние на седмица един от друг. Така е лесно да се разпознае, ако детето не понася добре дадено нещо.

Моето бебе се интересува много от бисквити. Да му позволявам ли да си гризе от тях?

Може да гризка, но по-добре не сладко. Който дава на своето дете още като бебе бисквити и сладкиши, може да повлияе на неговия вкус. Междувременно по-добре е да давате сухар.

 Нашето бебе приема изключително здравословна храна – трябва ли въпреки това да почистваме зъбките му?

При всички случаи. Все пак кариес се причинява не само от захарта, а и от въглехидрати във всички възрасти (нишесте, плодова захар). И не на последно място: който още като бебе научи, че почистването на зъбите е част от храненето, по-късно ще се справя по-лесно с това.

 

19. Можем ли да храним нашето бебе и без месо?

Да, само трябва да внимавате зеленчуковото пюре или каша да съдържа достатъчно желязо. Какво може да замести месото: 10 грама богати на желязо пълнозърнести ядки (овесени ядки или просо). Освен това е добре да се дават много зеленчуци, богати на витамин С (броколи, цветно зеле или аптекарски копър). Витамин С спомага за по-лесното усвояване на желязото от зеленчуците.

20. Кога можем да заменим храненето с каша или пюре с нормална храна?

Дори и най-въодушевеният унищожител на каша или пюре все някога ще поиска в чинията си от това, което ядат мама и татко. От десетия месец може да започнете вместо каша да предлагате тънко намазан сандвич със сирене или кашкавал и малка чаша мляко. В зависимост от броя на зъбките, които вече има детето, то може да гризка сурови зеленчуци или да яде ситно нарязан шницел от пуйка – всичко е позволено. Важното е: яденето както и преди не бива да съдържа подправки или да е подсолено.

ТРИ ФИНИ КЛАСИЧЕСКИ КАШИ

С даването на добавката млечните хранения постепенно се заместват с хранения с каша. Ето и трите класически рецепти:

Зеленчуково-картофена месна каша (най-рано от 5 месец)
90-100 г зеленчуци
40-60 г. картофи
30-45 г плодов сок
20-30 г месо
8-10 г растително масло
Месото се сварява в малко вода, нарязва се на ситно и се пасира. Зеленчуците и картофите се нарязват на ситно и се задушават във вода или в бульона от свареното месо. Всичко това се пасира заедно с плодовия сок, растителното масло се добавя чрез разбъркване.

Млечно-житена каша (от 6 месец)
200 мл пълномаслено мляко
20 г пълнозърнести овесени ядки или грис
20 г плодов сок или плодово пюре
Млякото се сварява с ядките или гриса, добавя се сока (или плодовото пюре) чрез разбъркване.

Житено-плодова каша (от 7 месец)
20 г овесени ядки
90 г вода
100 г пресни плодове
5 г растително масло
Ядките се сваряват във вода, плодовете се пасират и заедно с мазнината се добавят чрез разбъркване.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.