All for Joomla All for Webmasters
За всяка жена раждането на детето е не само нови усещания в живота, но и огромно изпитание в емоционален и физически план. Малко са жените, които спокойно понасят промените, извършващи се в собственото им тяло през бременността и раждането. Категорично може да се каже, че няма нито една жена, която да не мечтае да отслабне след раждането. И въпреки многото противопоказания, младите майки често злоупотребяват с не толкова полезните методи за отслабване.

Хитростите на природата. Напълняването по време на бременност е напълно закономерен физиологичен процес, който е заложен от самата природа. Организмът се подготвя за износването и съхраняването на бременността, значително се променя хормоналният фон, а в резултат на модификацията на обменните процеси, мастната тъкан се натрупва в областта на корема и бедрата. Това променя облика на жената и й придава неповторима женственост.

За съжаление, този процес може да бъде многократно увеличаван от самата жена. Колкото и да е странно, до днес битува мнението, че бременната жена задължително трябва да яде за двама! Но това не е така. Физиологичните процеси по време на бременността са разпределени така, че жената се нуждае от незначително увеличаване на всекидневно употребяваните калории – максимум с 500. Много по-голямо внимание тя трябва да отделя на рационализацията на храненето си, а не на увеличаването на калоричността на храната.

Освен това, много жени смятат, че по време на бременността те не се нуждаят от физическо натоварване и престават да се занимават със спорт. Адекватното физическо натоварване през този период е от голямо значение, защото именно то подготвя организма за раждането и стимулира пълноценната обмяна на веществата и кръвотока както в организма на жената, така и в организма на плода.

В резултат на тези причини се извършва значително увеличаване на телесната маса, незначителна част от която се “стопява” в процеса на раждане, но по-голямата остава – 10, 15, а понякога и 20 килограма.

Да се поучим от грешките си.

Въпреки лекарските предупреждения и осъзнаването на вредата от всички следродилни “диетични” манипулации, много жени започват строга диета. При това първата, която им попадне под ръка. А в повечето случаи тя не е балансирана и води до изтощаване на организма.
Замислете се: наднорменото тегло е натрупвано в организма в продължение на 9 месеца. Крайно неразумно е да се опитвате да се избавите от мастните наслоения за една седмица.
Ако искате да запазите здравето си, вие трябва да се стремите към плавно и равномерно намаляване на теглото.

Небалансираните диети са вредни за организма. След раждането, жената трябва да се възстановява за не по-малко от 2 месеца – тя трябва да се храни нормално, а не да се изтезава с липсата на храна.

Това доброволно изтезание не води до нищо добро: екстремните методи за отслабване способстват не само за бързото възстановяване на теглото, но и за развитието на “синдрома на хладилника” (който не се нуждае от обяснение!).

Всяка бременна жена трябва да е наясно, че не си струва да се преяжда. Разпространеното мнение, че количеството храна значително увеличава обема и качеството на кърмата, е неправилно. Нейното качество се гарантира от балансираното хранене, а не от големите порции храна. А нейното количество зависи от хормона пролактин. Върху неговата секреция на свой ред действат няколко други хормони, в това число и естрогенът.

Доказаният медицински факт, че жената по време на кърмене по естествен начин отслабва, в голяма степен е заслуга на хормоналните промени. Ако искате да отслабнете по нормален път, кърмете своето дете! Крайно време е да се разделим с погрешните схващания, че “кърменето разваля гърдите” или “ако няма кърма, няма и да има”. Най-важното е да имате правилен подход към лактацията и да се грижите за гърдите си. И ако в нашите родилни домове ни учеха как да правим това, нямаше да има деца на изкуствено хранене! А за ползата от кърменето няма нужда да се говори!

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.