All for Joomla All for Webmasters
Трябва ли да се кърмят бебетата от гърда или да им се дава мляко с биберон? Това е въпрос, който се разисква в повечето семейства с новородени деца. Въпреки че храненето на кърмачетата интересува главно майката и лекаря, то засяга и всички ни като хора, защото от вниманието, което се отдава на децата зависи качеството на тъканите и душата на възрастния.

Докато детето е още в утробата, то е неразделно свързано с майка си и всички органи на тялото й. След раждането това отношение продължава, макар и не толкова тясно, още няколко месеца. Майката и детето продължават да бъдат във взаимна зависимост. Макар и разделени в пространството те са съединени с много  химични, физиологични и умствени връзки. Очевидно е, че тези връзки се разхлабват, когато биберонът замести гърдата. Гърдата е най-безпогрешен производител и разпределител на млякото. В горната част на зърното се намират отворите на 15 до 20 тесни каналчета. Тези каналчета се разширяват в резервоари във вътрешната област на гърдата. Накрая завършват с торбовидни алвеали, постлани с клетки. Тези клетки произвеждат млякото. Една обширна мрежа от капилярни съдове окръжава алвеолите.

За произвеждането на 30 гр мляко, през капилярите трябва да премине повече от три литра кръв.

Гърдата, обаче, не е изолиран орган. Нейната дейност зависи от дейността на други органи. Млечните алвеоли се развиват по време на бременността. Растежът им се предизвиква от вещества отделени от яйчниците. Към края на бремеността, от питуитарната железа (в основата на черепа), се подава сигнал към алвеолите да започне производството на мляко. От своя страна гърдата оказва забележително въздействие върху яйчниците и матката. Кърмачето причинява ритмични свивания на матката. Това спомага да се възстанови този орган след раждането. Кърменето причинява и спиране на менструацията.

Млекопроизводителните клетки, зърното, кръвоносните съдове, нервите, яйчниците, матката, питуитарната железа и др. жлези са части от една много сложна функционална система. Следователно гърдата не е само украшение, което може да се променя по форма и големина, според въображението на дамските кроячи. Тя е предназначена, както за най-правилно развитие на детето, така и за благосъстоянието на майката.

Изкуственото хранене е доста удобно за майката.
Техниката му е достигнала завидни висоти и резултатите му са отлични. Ето защо много от съвременните майки от себелюбиви съображения, гледат по-бързо да спрат с кърменето, за да започнат да оставят детето по-дълго само - на баба му и да излизат или да тръгнат на работа. Въпреки това, повечето гинеколози и опитни акушери предписват кърменето като идеал.  Най-новите изследвания в Европа и САЩ върху детските болести поддържат същото становище. Първо те казват, че не е намерена още такава храна, която да замести напълно майчиното мляко; второ, че почти всяка майка е в състояние да кърми малкото си и трето чрез кърмата се създава естествен имунитет в бебето срещу редица заболявания.

Така че скъпи майки, кърмете бебетата си. Кърменето си остава най-доброто средство, за да порасне детето здраво и силно.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.