All for Joomla All for Webmasters

Млякото е всичко, от което се нуждае детето ви през първите си шест месеца, а след това остава основен източник на важни хранителни вещества за малкото човече. Кърма или изкуствено мляко - какво има в тях?

Съставките в нея спомагат регулирането на апетита, подпомагат умственото развитие и предпазват от болести - от диария и възпаление на ушите до заболявания на храносмилателния тракт и сърцето.

Кърмата се произвежда в алвеолите - малки разклонения на млечните жлези. От тях кърмата преминава през малки каналчета, за да достигне зърното и оттам - устата на кърмачето. Системата за провеждане на млякото от млечните жлези до зърното се развива още през втория триместър на бременността, което означава, че дори и да родите преждевременно, вие ще сте готова да кърмите.

Кърмата съдържа протеини, въглехидрати, мазнини (в това число омега-3 мастни киселини), имуноглобулин, витамини и минерали, хормони, хормоностимулиращи агенти и около 70% ензими. Идеалната комбинация за едно бебе.Докато възрастните се нуждаят от ограничаване приема на мазнини, за бебетата те са изключително важни, защото подпомагат развитието им във всички посоки, включително и умственото такова.

Изграждащи мозъка мастни киселини, по-специално докоза-хексанова киселина и арахидонова киселина. Те се настройват автоматично според нуждите на кърмачето - нивото им намалява, когато бебето пораства. За да подсигурите достатъчното им наличие в кърмата си, включвайте в менюто си мазна риба и зелени зеленчуци поне три пъти седмично. Кърмата е богата и на т.нар. нуклеотидни съединения, имащи съществено значение за изграждането на имунната система на детето. Същественото значение на двете съставки - мастни киселини и нуклеотидни съединения, е причина те да бъдат добавяни и в млеката за кърмачета.

Кърмата е два вида - предна и задна. Предната е първоначалната, която потича по-водниста, и тя засища жаждата на детето. След като бебето суче по-дълго време, в гърдите се отварят мастни каналчета, които започват да насищат кърмата, тя става по-гъста и това вече е хранителната (задна) кърма.Кърмата се произвежда в тясна зависимост от нуждите и сукането на бебето ви, т.е. колкото повече то суче, толкова повече кърма имате. С две думи, гърдите реагират на това, което им се случва и се „иска” от тях.

Не е тайна, че някои майки имат кърма, за да изхранват тризнаци, а при други млякото не достига и за едно бебе. Когато кърмата е малко повече от нужното на бебето, може да не правите нищо и да дадете шанс на организма си да се настрои към по-малката нужда от кърма. Ако произвеждате твърде много кърма обаче, е добре да я изцеждате. Съществуват теории против изцеждането с идеята, че така само предизвиквате още по-силно производство на кърма, но практиката ги опровергава - изцеждането на малки количества кърма между храненията на бебето ще ви донесе нужния комфорт и няма да се отрази на отделяното количество за вбъдеще. Ако все пак след изцеждане в рамките на няколко дена гърдите не се успокоят, добре е да спрете и да оставите организма да се пренастрои самостоятелно.  „Хренете се и приемайте достатъчно течности, почивайте, кърмете по-продължително и по-често и оставяйте бебето да суче дори и след като гърдите вече са празни - това е стимулиращият масаж, от който те се нуждаят. Опитвайте и помпа за кърма след всяко кърмене, която може би ще стимулира гърдите по-силно от вече умореното бебе. Ако след 3-4 дни няма признаци за увеличаване на кърмата, едва ли ще се случи изобщо. Това не означава да се откажете от кърменето, а може би просто да дохранвате бебето с мляко за кърмачета след консултация с педиатър.

Новородените и малките бебета нямат представа, че средата на нощта е онова скъпоценно време в денонощието, през което възрастните са свикнали да спят. За тях важното е само, че са гладни и имат нужда от храна. Докато бебешкото стомахче стане достатъчно голямо, за да събира достатъчно мляко и за през нощта, може да сте сигурни, че ще се буди от глад в крайно необичайно за вас време. Постепенно времето, в което спи между отделните хранения, ще нараства, за ваше успокоение.

Нощното хранене трябва да е само ефективно действие, без излишна комуникация и заиграване – наистина, бихте искали детето да не се разсънва напълно. Добре е да смените пелените на детето, преди да го нахраните, за да не го разсънвате с тази дейност, след като храната го е преспала достатъчно. Със същата цел хранете детето в достатъчно затъмнена стая и го върнете в креватчето веднага след като се нахрани. Тихата и неангажираща вниманието му рутина на нощното хранене ще помогне на детето да изгради уместните навици за „нощно” поведение.

Фактът, че храненето на малкото дете отнема повече от 3 пълни часа на денонощие заедно с нощното хранене, означава, че в даден момент вие ще сте на предела на силите си. Причината е не толкова конкретната липса на достатъчно сън, колкото крайно променената схема на спане. Важно е да си почивате във всяка възможна минута, както и да разчитате на разбиране и помощ от страна на таткото. Ако бебето например спи в отделна стая, съпругът ви може да ви го носи за храненето през нощта и да го приспива сам. Други полезни съвети:

  • Хранете бебето в леглото си, за да ви е удобно и да не се разсънвате, но винаги го връщайте в собственото му креватче.
  • Ако сте прекалено уморена и кърмите бебето си, изцедете мляко, за да има с какво партньорът ви да нахрани бебето, докато вие спите.
  • Дръжте всичко необходимо за смяна на пелените в стаята си, за да може да храните и сменяте бебето без излишни усилия.
  • Ако бебето ви спи в друга стая и се притеснявате, че няма да чуете сигнализиращия глада му плач, инвестирайте в бейбифон.
  • Пийте топла напитка, след като нахраните дребосъка, за да може да заспите и вие след това.

Как да намалите нощните хранения?

Докато бебето ви не порасне поне до 5 килограма, то няма да е способно да спи повече от 5 часа, без да се буди от глад. Когато това тегло вече е достигнато, е време да си поставите за цел да имате поне 6 часа сън без прекъсване и за двама ви и да се откажете от ранното сутрешно хранене. Всяко бебе, разбира се, има различни хранителни навици, но като правило колкото по-късно е последното му хранене, толкова по-вероятно е да спи непробудно - за целта хранете детето непосредствено преди да заспите и самата вие. Бъдете подготвени обаче - възможно е бебето ви упорито да не се отказва от ранното сутрешно хранене, независимо колко старателно се опитвате да промените навиците му. В този случай ви остава само да опростите процеса на нощното хранене максимално, така че да ви отнема минимално време и да не нарушава особено съня и на двама ви. И естествено, да чакате момента, в който детето само ще се откаже от това хранене.  

 

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.