All for Joomla All for Webmasters

Кърмата е с уникално съдържание. Не се влияе особено от храната, която жената приема. Жена, която отделя по литър, литър и половина кърма на 24 часа, има обичайния режим на хранене. Може да приема около литър течности повече – мляко, сокове. Има и храни, които биха повлияли на състава на кърмата. Алкохолът преминава в кърмата. Напитките с кофеин – кафе, кола, имат възбуждащ ефект – не трябва да се прекалява с консумацията им. Не бива да се рискува с консумацията на алергизиращи храни: фъстъци, цитрусови плодове, риба, чесън, бял лук. Те може да предизвикат реакция у детето.Кърмата може да бъде съхранявана в хладилник до 36 часа, без да настъпят промени в състава й. Годна за употреба е и замразената кърма – след размразяване на водна баня или стайна температура съставът й не се променя.

 

Какво е необходимо за пълноценно кърмене:

  • Ранно захранване с майчина кърма 
  • още в първите 30-60 минути след раждането на бебето, когато сукателният рефлекс е най-силен. 
  • Да не се ползват биберон-залъгалки или шишета за хранене, преди новороденото да е сложено да суче, за да не се създаде нагласа за друго хранене освен кърменето.
  • Майката и детето трябва да бъдат настанявани в една стая след раждането – общуването с бебето подпомага лактацията на родилката.
  • Гърдата трябва да се предлага на новороденото при всеки повод, когато и колкото иска. Това е необходимо не само за засищането му, но и за оптималното му емоционално състояние. Заради психическия комфорт на бебето е възможно то да бъде кърмено и 4 пъти в рамките на един час. След първия месец детето само разрежда часовете на кърменето.
  • Продължителността на кърменето определя детето – докато не пусне гърдата, не бива да бъде отделяно от нея.
  • Нощното кърмене е най-пълноценно, подпомага лактацията и предпазва жената от нова бременност до 6-ия месец след раждането в 96% от случаите.
  • Не бива да се премества бебето на другата гърда, преди само да е приключило с първата. Така се лишава от крайното (последното) мляко, което съдържа най-много мазнини.
  • Продължителното сукане осигурява по-добро функциониране на стомаха на новороденото.
  • Препоръчва се кърменето с голи гърди – контактът кожа с кожа. Детето се чувства добре, защото чува ударите на майчиното сърце, топлината на нейната кожа му напомня много на вътреутробния начин на живот, то се успокоява и започва да суче.
  • Даването на вода не е желателно, тъй като новороденото суче активно не защото е жадно, а защото е гладно. Ако все пак майката реши да дава вода, не бива да я подслажда.
  • Пробното кърмене не дава реална представа за количеството кърма, което поема детето. Може само да създаде притеснения, които да повлияят на лактацията и да предизвикат необосновано дохранване
  • Не е необходимо изцеждане на гърдите след всяко кърмене. При правилно организирано кърмене се произвежда толкова мляко, колкото е необходимо на бебето. Изцеждането се препоръчва само в случаи, когато е наложителна временна раздяла или ако майката работи.- Не се препоръчва миенето на гърдите повече от веднъж на ден, защото около ареолата са разположени т.нар. монтгомерови жлези, които отделят секрет. Той възпрепятства разраняването на зърната, специфичен е за всяка жена и привлича новороденото към майка му.  

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.