All for Joomla All for Webmasters
“Усещането”, че кърмата е недостатъчна е най-честата причина, поради която майките отбиват рано бебетата си или въвеждат рано твърди храни и добавки. Макар че наистина има много малък процент жени, които не могат да произведат достатъчно мляко независимо какво правят, това е много рядко.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се определи дали наистина производството ви на мляко е наистина малко или не. Някои майки имат нереалистични очаквания и чувстват, че ако бебето им не е на три часов график или не спи през нощта на възраст шест седмици, те сигурно нямат достатъчно мляко.

Има тенденция кърмачката да обвинява за всичко кърмата си – например, ако бебето ви връща мляко или има газове, трябва да е нещо, което сте яла... ако има ден, в който яде по-често от обикновено, трябва да е, защото нямате достатъчно мляко... Внимавайте да не добиете навик да отдавате всичко, което бебето ви прави, на кърменето. Всички бебета, изкуствено или естествено хранени, имат спокойни, лесни и нервни дни.Бебето суче често, или изглежда гладно скоро след като е хранено
Помнете, че е нормално за бебетата да ядат често. Те имат силна нужда да сучат и обичат да бъдат гушкани. Кърмата се усвоява по-бързо от изкуственото мляко, така че кърмените бебета са склонни да ядат по-често. Сучене 10-12 пъти или повече за 24 часа не е необичайно. Всъщност консултантите по кърмене, се притесняват много повече за бебе, което спи дълги периоди от време, отколкото за бебе, което иска да суче “през цялото време”. Бум в растежа често се наблюдава около 10 дена до 2 седмици, на 3 седмици, на 6 седмици, на 3 месеца, и отново на 6 месеца. Бебето ви ще иска да суче по-често през това време на бърз растеж и няма да изглежда задоволено. След като сучат на поискване няколко дена, повечето бебета постигат равновесие и се връщат към старите се схеми на хранене. Също така, много бебета се хранят “с натрупване” вечер преди лягане. Това е нормално поведение за кърмени бебета. Изкуствено хранените бебета също имат период на нервничене вечер, но техните майки нямат вграден в себе си начин да ги утешат, затова те плачат повече.

•   Бебето прекарва по-малко време на гърдата (може би 5-10 минути вместо 15-20), яде само от едната гърда, вместо и от двете на едно кърмене, или гърдите ви са по-меки и не текат толкова много, както в първите седмици на кърменето
Тези промени са нормални и просто означават, че тялото ви е нагодило производството на мляко, за да посреща нуждите на бебето ви.

Следните фактори могат да допринесат за недостатъчно количество мляко:

Ако сте болна или под голям стрес, количеството ви мляко може да е малко
Хормонален дисбаланс като заболяване на щитовидната жлеза или на хипофизата или неизхвърлени парчета от плацентата могат да предизвикат проблеми. Много майки откриват, че кърмата им намалява, когато са настинали или когато се върнат на работа.

•   Редовното използване на бутилки с изкуствено мляко или биберон-залъгалка може да намали кърмата ви
Бебетата, които са сити от изкуственото мляко, ще сучат по-рядко, а някои бебета са готови да задоволят нуждите си от сукане с биберона-залъгалка, вместо да прекарват време на гърдата. Ако трябва да дохранвате с изкуствено мляко, опитайте да се цедите след хранене, за да осигурите на гърдите си допълнителна стимулация. Ако използвате биберон-залъгалка, уверете се, че той не се ползва, за да задоволи нуждата от ядене.

Ако производството ви на мляко е малко, ето някои предложения как да го увеличите:

Грижете се за себе си
Опитайте се да ядете добре и да приемате достатъчно течности. Няма нужда да се наливате – ако пиете достатъчно, за да бъде урината ви светла и не сте запечена, тогава вероятно приемате достатъчно. Пийте, колкото сте жадна, обикновено 6-8 чаши на ден. Диетата ви не трябва да е префектна, но трябва да ядете достатъчно, за да се предпазите от това да сте уморена през цялото време. Лесно е да бъдете толкова погълнати от грижите по бебето, че да забравите да ядете и пиете достатъчно. Не се опитвайте да пазите диета, докато кърмите, особено в началото, когато установявате производството на мляко. Нуждаете се минимум от 1800 калории всеки ден, докато кърмите и ако ядете висококачествени храни и ограничите мазнините и сладкото, обикновено ще отслабнете по-лесно от майка, която храни бебето си изкуствено, дори без да се ограничавате.

•   Кърмете често и толкова дълго, колкото бебето ви иска
Опитайте се да го кърмите минимум 8 пъти за едно денонощие, а и повече, ако е възможно. Ако бебето ви е сънливо, вижте статията “Събуждане на сънливо бебе”.

•   Предлагайте и двете гърди на едно хранене
Опитайте “кърмене със смени”. Наблюдавайте бебето, докато суче. То ще суче силно няколко минути, после ще започне да забавя и да преглъща по-нарядко. Може да продължи да суче това мързеливо сучене дълго време, а после е твърде уморено, за да яде от другата гърда, когато се опитате да го сложите на другата страна. Опитайте се да сменяте гърдата веднага, щом сукането се забави, дори това да е станало само след няколко минути. Направете същото с другата гърда, докато сте предложили всяка гърда по два пъти и тогава го оставете да суче толкова дълго, колкото иска. Това кърмене със смени ще осигури прием на повече от висококалоричното крайно мляко, като в същото време ще осигури достатъчно стимулация и на двете гърди.

•   Опитайте се нежно да масажирате гърдата, докато кърмите
Това може да помогне на богатото, висококалорично крайно мляко да тече по-ефикасно.

•   Убедете се, че използвате правилна техника за кърмене
Проверете начина, по който го слагате на гърдата, за да се уверите, че я захапва правилно. Ако ареолата не е надълбоко в устата на бебето, то може да не успява да притиска млечните синуси ефективно, за да отделят млякото.

•   Избягвайте бутилки (ако е възможно) и биберон-залъгалка


 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.