All for Joomla All for Webmasters
Зеленчуково пюре (4-ти месец);
  •  Млечно-плодов кисел (дали ще бъде каша, каша с плод, плодово пюре със зърнена съставка), дава се две седмици след въвеждане на зеленчуковото пюре;
  •  После следва пюрето с месо, което се дава през ден (от навършени 5 месеца);
  • Попара със сирене – на 6 навършени месеца, в началото на 7-ия. Това е възраст, в която нуждата от калций се увеличава. Така, махайки млякото от още едно хранене, ние даваме естествен продукт, в който има и калций, и белтък. Един много добър български вариант;
  •  На 7 навършени месеца преди пюрето на обяд може да се дадат 30 мл бульон. По-късно това може да стане супа;
  • Рибата може да се въведе след 6–7-месечна възраст – да се дава веднъж седмично, в един от дните без месо;
  •  Жълтъкът се въвежда след зеленчуковото пюре. Задължително трябва да бъде твърдо сварен. Първоначално се дава два пъти седмично по четвъртинка. Всичко това се прави с цел детето да свикне с различните видове храни и между 10- и 12-месечна възраст, в зависимост от физическото развитие, здравословното състояние и броя на зъбите (4 отдолу, 4 отгоре), да премине към т.нар. преходна храна. Тя е готвено ястие без запръжки, подходящо по състав, което да е пасирано.
  •  

    Това е храна, която по вкус прилича на храната на възрастните, а по консистенция е по-близка до храната на кърмачетата, само че е малко по-едра.Важно е майките да знаят, че разнообразието поддържа апетита. 

    За киселото и прясното мляко

    По-добре е да се изчака с въвеждането им до годинка. Първо е добре да се въведе киселото мляко. То е по-полезно заради млечнокиселите бактерии в него. Против съм да се дава прясно мляко с какао на едногодишно дете. То трябва първо да свикне с натуралния вкус на млякото.И още – възрастта до три години е времето, в което се формират вкусовите навици на детето. Родителите е добре да знаят, че личният пример в храненето възпитава вкуса на детето. 

    Все повече кърмещи майки смятат, че не трябва да дават вода на бебетата си, тъй като в кърмата се съдържа всичко необходимо. Вашето мнение?

    Не съм съвсем съгласна. Има страни, в които на децата не се дава изобщо вода. Страни в Африка, където има много болести, беднотия и водата е със съмнително качество. Тогава е по-добре детето да остане само на кърма. Обаче що се отнася за нашата страна, аз не съм съгласна и никой от колегите в болницата не е съгласен. Аз съм дълбоко убедена, че децата имат нужда от вода. На бебето трябва да се предлага вода. Не забравяйте, че животът е възникнал във водата.И още нещо – напоследък има все повече деца, чиито родителите не могат да ги научат да пият вода (благодарение на това, което някои майки спазват). 7–8-месечни не искат да пият вода.Знаете ли по какво познава майката кога на едно дете му е достатъчна водата?Едно бебе трябва на всеки час, час и нещо да мокри памперса. Сухият или недостатъчно пълен памперс показва, че водата не е достатъчна. 

    Заедно в Кухнята

    Детски Кът

    Здраве

     

    © © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.