All for Joomla All for Webmasters

Захранването на бебето е тема, която напоследък придобива особена актуалност. В стремежа си да уважим правото на майките да бъдат добре информирани, за да направят най-удачния за детето им избор, представяме мнението на двама уважавани от нас специалисти. Всеки от тях защитава своята теза аргументирано и убедително. Захранване след 4-ия или 6-ия месец – това е преценка, която сте в правото си да направите, след като се запознаете с доводите на експертите в областта.  

За читателите на списанието доц. Маринова от Университетска детска болница, специалист с 35-годишен опит в областта на детското хранене, сподели принципите, според които трябва да стане захранването, както и своето виждане за захранването на бебето след 4-ия месец. 

Принципи при захранването:

1. Новата храна се въвежда на възрастта, на която е препоръчано това да стане. Прекалено ранното или прекалено късно въвеждане имат негативни последици.

2. Детето трябва да е напълно здраво. Не се въвежда нова храна, когато детето е болно.

3. За да се следва нормалната схема на захранване, физическото развитие на детето трябва да е в норма. Ако има някакви проблеми, е възможно отклонение от обичайната схема на захранване.

4. Не се въвеждат две храни едновременно. След като детето свикне с една храна, трябва да мине поне седмица, докато се въведе втората.

Как се захранва?

Новата храна се въвежда постепенно. Започва се с 6-7 лъжички, докато не се стигне количеството, с което се замества съответното млечно хранене. След което поне една седмица детето яде пълната доза.Едно уточнение: Децата свикват с различните храни по различен начин. По правило почти всички деца най-бързо свикват с кашата. А сравнително трудно – с цяла порция зеленчуково пюре. Има и една малка част, които най-трудно възприемат попарата.

Запомнете: Насилие не бива да има. По-добре малко да забавите захранването – вместо една седмица, да отнеме десетина дни. И още нещо, което доц. Маринова препоръчва – добре е да захраним бебето с готова храна – каша или пюре, а не с домашно приготвена. Това се препоръчва, защото в готовите пюрета качеството на продуктите е гарантирано (или поне би трябвало да бъде). 

Кое се нарича ранно захранване?

Когато едно млечно хранене се замени с друга храна, преди детето да е навършило 13-седмична възраст (малко повече от три месеца). 

Различно ли е времето, в което се захранват кърмачетата и децата на смесено и изкуствено хранене?

 Честотата на кърмене определено има отношение към поддържането на лактацията. Затова съществува вариант децата, които са на естествено хранене, да се захранят две седмици по-късно от изкуствено хранените с цел максимално да се запази шесткратното кърмене. Общо взето, при навършване на 4 месеца (или края на 4-тия месец) децата получават първата си немлечна, по-гъста храна – зеленчуковото пюре. Това е възрастта, в която захранваме.

За късното захранване

Много майки предпочитат да захранят децата си след 6-месечна възраст, а и Световната здравна организация препоръчва това да става след тази възраст. Вашето мнение?

Асоциацията на педиатрите в България не е съгласна с това. Аз също не съм съгласна и смятам, че леко са поизкривени препоръките на Световната здравна организация (СЗО). Независимо на какъв вид мляко е детето, ако до 5–6-месечна възраст то не бъде захранено, ще има дефицит на енергия. Тъй като не може на едно дете на 4 месеца да му давате на всяко хранене по 200 мл кърма или мляко, за да достигнете енергията, която му е нужна. Освен това късното захранване води и до един друг проблем – много трудно свикване с храните. Нека не забравяме, че има хранителни съставки, които не са в достатъчно количество в млякото. Само един пример ще ви дам. Ако майката не е имала анемия по време на бременността и детето е родено доносено (това са максимално добрите условия, за да има оптимален резерв от желязо), този резерв на 5-месечна възраст е вече изчерпан. Това е възрастта, в която детето е абсолютно зависимо от вноса на желязо с храната. Най-добре се усвоява  желязото от месото. 

 

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.