All for Joomla All for Webmasters

Ако бебето отказва твърди храни, опитайте по-късно (може би след седмица или две) и по-добре с друга храна. Някои бебета, които са склонни към хранителни алергии могат да отказват твърда храна до 8-9 месечни или дори до по-късен период.

Трябва ли твърдите храни да заместват кърмата?

 Колко често и по колко?

Въвеждайте твърдите храни постепенно. След като веднъж бебето ги приеме (а това може да отнеме време), продължавайте да кърмите детето си както преди и добавяйте твърди храни, когато апетитът на бебето нараства. Няколко хапки веднъж на ден са достатъчни в началото, но постепенно увеличавайте. На 6 месеца едно ядене е достатъчно. След месец или два и ако бебето изглежда гладно, можете да увеличите на два пъти на ден. Към края на първата година може би ще предлагате твърда храна 3 пъти на ден с няколко кърмения за 24 часа. Между храненията вероятно ще има и няколко леки закуски с твърда храна. Стремете се на една година бебето да получава 25% твърда храна (някои бебета поемат по-малко от 25% твърда храна на тази възраст и в това няма нищо лошо).

Опитайте се да ограничите водата и сока до няколко глътки от чашка заедно с храната и общият прием на сок да не надвишава 100 гр. на ден, така че да не пречи на поемането на мляко или твърда храна.
Ако детето ви още няма една година (и не го отбивате), първо кърмете, после предлагайте твърда храна. Бебетата, които започват рано с твърдите храни или ядат много твърда храна се отбиват по-рано.
Обикновено е добра идея твърдите храни да се предлагат един час след кърмене. Ако сте кърмили преди предлагането на твърда храна, можете да храните детето с нея докато то покаже признаци на заситеност, напр. обръща главата си, затваря си устата, хапе лъжицата, иска да се измъкне, плюе храната и др. (ако се опитвате да нахраните детето след тези знаци, вие го прехранвате). Ако храните детето си по този начин, повечето бебета сами ще балансират приема на твърда храна.

Храненето не е точна наука. Ще постъпите правилно, ако следвате знаците на бебето кога да увеличите количеството на твърда храна или колко пъти да предлагате такава. Също така по този начин кърмата ще остане главният хранителен източник през първата година.

Кога трябва да предлагам твърда храна: преди или след кърмене?

Това, към което се стремим е през първата година да допълваме кърмата, а не да я заместваме. Това означава, че когато предлагаме твърда храна, тя въобще не пречи на кърменето, а бебето се храни с твърда храна, когато и апетитът му расте. Когато расте, бебето ще поема същото количество кърма (а дори и повече), плюс твърда храна.
Мисля, че основното нещо, за което говорим е да запазим кърмата като основен източник на храна през първата година. Това е важно едновременно за доброто хранене на бебето, както и за неговото здраве. Хранителните вещества в кърмата са определено много важни за растежа и развитието на бебето през първата му година. И още нещо: някои (но определено не всички) от ползите от кърменето са свързани пряко с количеството на кърмата (колкото по-голям е процентът на кърма в храненето на бебето, толкова по-благоприятна е кърмата за неговото здраве).
Да се кърми преди твърдата храна е добър начин да се прави плавен преход, така че кърмата на майката да се запази и бебето да получава количеството мляко, от което се нуждае.

Няколко причини да се кърми на първо място:

  • Прекалено многото твърда храна и твърде рано води до ранно отбиване, независимо дали желанието на майката е да отбие детето или не. Давайки първо твърдата храна (също така зависи какво количество и колко често), неизменно ще ви поведе по пътя на отбиването.
  • Ако са яли първо твърда храна, много бебета ще изядат по-малко кърма, независимо че са стояли на гърдата достатъчно дълго.
  • Ако първо кърмите, не трябва да се притеснявате, че давате много твърда храна – просто храните детето и го оставяте да яде колкото иска.

От друга страна, даването на твърда храна преди кърмене може да е добре за вас, ако:

  • Сигурни сте, че кърменето остава на първо място като ограничавате количеството на твърдата храна и колко пъти я предлагате и така увеличавате количеството и пътите много бавно.
  • Планирате да отбиете детето рано (между 6 и 12 месеца) или вече отбивате детето.

Какво става, ако бебето ми отказва повечето или всички твърди храни?

Много бебета бавно свикват с твърдата храна. Много често се среща преди бебетата да приемат добре твърдата храна, да изминат няколко месеца след като за пръв път им е предложена. Бебетата, на които късно им излизат зъби, а също така и чуствителните към храни бебета често са тези, които напредват по-бавно с твърдите храни. Това “бавно темпо” е реакцията на техните организми, която ги предпазва докато храносмилателната им система е по-подготвена да приема твърди храни.

Ако бебето наддава както трябва, вашето мляко му е достатъчно. Така или иначе, твърдите храни през първата година трябва само да "допълват" кърмата. Вашето мляко трябва да е главният източник на хранителни вещества през първата година.

Всичко, което трябва да правите е да продължавате да "предлагате" твърда храна. Не се тревожете, ако бебето не се интересува или поема много малки количества. Вашата единствена отговорност е какво предлагате и кога го предлагате, а не дали бебето го яде или не. Това зависи от него. Не се препоръчват опитите бебето да се насилва, придумва или залъгва да яде.

Някои бебета предпочитат храни, които сами могат да вземат и слагат в устата си, отколкото храни, които им се дават с лъжица. Много бебета предпочитат храната на възрастните, отколкото безвкусните бебешки храни. Опитвайте да предлагате храни, които бебето само да може да яде по време на хранене на семейството.

Също така си подгответе храни, които бебето може да яде само и му давайте да “гризка” през деня. Някои родители държат храни в пластмасова купа на достъпно място. Малките деца се нуждаят от чести и малки закуски, отколкото от 3 “големи” яденета.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.