All for Joomla All for Webmasters

Безсънието при бременните е една от темите, по които липсват специални научни разработки, въпреки че според статистиката около 60 % от бъдещите майки се оплакват не само от прекомерна сънливост, но и от безсъние, особено през последни три месеца от бременността. Казано с други думи всяка втора жена, която очаква бебе има проблеми със съня. Инсомнията /безсънието/ възниква по най-различни причини. Най-често бива провокирана от проблеми в емоционалната сфера – депресии, безпокойства и страх от предстоящото раждане. За разлика от останалите жени, бременните много по-често са изложени на стрес и поради тази причина безсънието при тях се среща по-често.
Често нарушеният сън се възприема като един от първите признаци за началото на бременността.
Безсънието обикновено става проблем в последните месеци от бременността. И въпреки че през този период жените като цяло спят повече, отколкото в по-малките месеци, сънят им става полифазен, т.е. подобно на децата и възрастните хора, те спят лошо през нощта и си доспиват денем.
Честите събуждания през нощта в последния триместър от бременността имат своето обяснение. Жените получават чести позиви за уриниране, бебето се движи прекалено много. Непосредствено преди раждането се набл?дава максимална активност на плода – сякаш детето предупреждава майката да бъде “на щрек”.

Какви мерки трябва да се предприемат срещу безсънието? Трябва ли и изобщо да се предприема каквото и да било? Може ли инсомнията да се лекува с медикаментозни препарати? Докато трае бременността приемът на сънотворни таблетки е абсол?тно забранен. В краен случай, ако разстройствата в съня прераснат в сериозен проблем за бременната, може да се прибегне до консумацията на билков чай с успокояващо действие, седативни таблетки на растителна основа – последните - изцяло по лекарска препоръка. Понякога за жената е достатъчно да поговори с лекар, който да й обясни причините за лошия сън през бременността, за да се успокои и сънят й да се подобри. И не на последно място, огромна роля за доброто самочувствие на бъдещата майка играе нормалната психологична атмосфера в семейството.

НАЙ-ЧЕСТО СрЕЩАНИТЕ ПрИЧИНИ, ПОрАЖДАЩИ БЕЗСЪНИЕ ПрИ БрЕМЕННИТЕ:

Движението на плода

Според последните изследвания детето проявява най-голяма активност именно през нощта. През деня голяма част от енергията на жената се изразходва при ходенето, движенията на тялото, храносмилането. И единствено през нощта, когато организмът на майката почива се “събужда” бебето.
Нашият съвет: Ако бебето не се успокои дори и след като смените позата или изпиете някоя от успокояващите билкови отвари, единственото което можете да направите е да си доспите през деня, когато бебето е по-спокойно.

Не можете да си намерите удобна поза по време на сън

Най-често а на добрия сън през последният стадий от бременностт основно пречи силно увеличеният корем. Ако легнете на гръб, бебето оказва напрежение на диафрагмата, което затруднява дишането. В положението “по корем” възниква неприятното усещане, че вие “натискате” бебето и то може да се задуши. Ако пък легнете на страни коремът се измества, което пък създава чувство на дискомфорт.
Нашият съвет: Спете на гръб, като поставите възглавница под прасците на краката. Така тежестта на корема са разпределя равномерно по дължината цялото тяло и не натиска толкова силно диафрагмата.

Кошмари

Обикновено се присънват в последните седмици преди раждане като причината за тяхната поява е емоционалното състояние. За разлика от леките и приятни сънища, комарите се запомнят и оставят горчив вкус през целия ден. Най-честата причина за подобни кошмари е страхът от предстоящото раждане, да не би детето да се роди със сериозни здравни проблеми, макар и последните анализи и изследвания да са потвърдили, че бременността протича нормално и не се набл?дават никакви отклонения на бебето.
Нашият съвет: Споделете притесненията си със съпруга или с близките. Възможно е те да ви помогнат да се справите с този проблем. Консумирайте билков чай с успокояващо действие – освен транквилантния ефект, той прекрасно отпуска мускулатурата и способства за по-дълбок сън.

Чести позиви към тоалетната

В последните месеци “порасналото” бебе оказва напрежение върху пикочния мехур и принуждава жената неведнъж да прекъсва съня си.
Съвет: Постарайте се да намалите течностите поне половин час преди сън.

Болки в гърба

През бременността от болки в гърба (най-често в областта на кръста) страдат 50 % от жените. И този проблем е предизвикан от увеличеното тегло на бебето, вследствие на което жената придобива неестествена осанка – прибран б?ст и изпъкнал корем.
Нашият съвет: Пробвайте да заспите на страни, като поставите възглавница между краката. Така гърбът ще остане в нормално напрежение и мускулите ще се отпуснат.

Тръпки и разтягане на мускулите

Често по време на сън бъдещите майки биват измъчвани от тръпк, разтегнати мускули и сърбежи. Причина може да бъде лошото кръвообращение (особено при конвулсии и побиване на тръпки) и умора в краката. В последния случай по време на сън се раздразват периферните нерви. Тези симптоми се проявяват когато краката са покой и изчезват при ходене.
Нашият съвет: Повдигнете крака и на босо разтривайте (с натиск) перпендикулярно на линията на крака.

Няколко практични съвета:

Вечерята трябва да бъде лека. Тежката и мазна храна като и прекалено голямото й количество могат да станат причина за появата на главоболие и за увеличеното натоварване на храносмилателната система по време на сън.
Ограничете или изцяло се откажете от употребата на кафе и черен чай. Тези напитки съдържат кофеин и теин които възбуждат нервната система.
Преди сън можете да се потопите в една хубава гореща вана (около 37 °С) – за да усилите ефекта във водата можете да добавите отвара от лайка.
Половин час преди сън пийте билков чай от лайка или липа (1 с.л. на чаша вряла вода, като добавите и 1 ч.л. мед) или чаша топло мляко

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.