All for Joomla All for Webmasters

През бременността организмът мобилизира целия си потенциал и много от болестите, включително и алергичните, отминават трайно или временно затихват. Значителна част от бременните обаче остават с оплаквания и през деветте месеца.

Бронхиална астма
По време на бременността има почти еднаква вероятност астмата да се влоши, да се подобри или състоянието ви да остане същото. Оптималният контрол на заболяването е предизвикателство както за бременната, така и за лекуващия екип, тъй като редица от използваните медикаменти трябва да се избягват или използването им да се ограничи. Поради това е необходимо да се състави  индивидуален лечебен план при всяка бременна жена с астма.

Алергичният ринит
Това е най-честото алергично заболяване. Засяга до 20 % от хората. Най-често започва в училищна и юношеска възраст - т.е. предхожда бременността. Изразява се в сърбеж в носа, запушване, воднист или слузест секрет. Има две основни форми – персистираща (упорита) и интермитентна (периодична). Причинява се обикновено от алергия към домашен прах, плесени, полени, козина.
Алергичната хрема се лекува обикновено с локални кортикостероидни спрейове, антихистаминови препарати през устата или локално, хипосенсибилизация (избягване) на алергени. В тежките случаи се налагат кратки курсове на лечение с кортикостероиди със системно действие. Важно е да се отбележи, че основните препарати, допустими по време на бременността, са локалните кортикостероидни спрейове и хипосенсибилизацията, както и максималното избягване на алергена.
Ако хремата започне по време на бременността, трябва да се подозира и т. нар. хрема на бременните, дължаща се на хормонални фактори.

Профилактика на алергичните болести
Ако сте бременна и страдате от алергия, е важно да се консултирате с алерголог, за да се установят рисковете за вас и за плода. Специалистът ще изработи подходящ хипоалергенен хранителен режим, ще прецени дали трябва да се промени  битовата среда и ще подбере най-подходящите профилактични и контролиращи медикаменти.
Важно е да спазвате стриктно препоръките и лечението, назначено от лекаря. Така ще бъдете защитени не само вие, но и нероденото ви дете. Обострянето на бронхиалната астма на майката и отсъствието на контрол над заболяването неизбежно води до кислороден глад, оттам до хипоксия на плода. А това може да е причина за ниско тегло на бебето при раждане или дори за преждевременно раждане.
Пушенето е самостоятелен рисков фактор за развитие на астма при детето. То влияе на развитието на белите дробове на плода и забавя на растежа му. При децата на майки-пушачки се повишава вероятността от развитие на атопичен дерматит, бронхиална астма, пневмония и др.

 

Консултант: д-р Тихомир Мустаков, специалист-алерголог,
Клиника по алергология и клинична имунология
ДИБ „Александровска“ София

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.