All for Joomla All for Webmasters
Защо е опаснa по време на бременност?

Анемията е едно от най-честите заболявания, срещани сред бременните жени. В 95-98% от случаите това заболяване е свързано с недостиг в организма на желязо, което влиза в състава на хемоглобина.

По време на бременността положението се усложнява от това, че страдат едновременно два организма - на майката и на плода: недостиг на кислород изпитват едновременно две сърца, два мозъка, четири бъбрека, плацента и т.н. Основна предпоставка за развиване на анемия се явява повишената потребност на организма на бъдещата майка от желязо.
По време на бременността натоварването на организма на жената нараства няколко пъти. Сърцето бие по-бързо, дишането става по-учестено, бъбреците функционират по-интензивно, за да обезпечат жизнените процеси и на майката, и на плода. Но за реализацията на този усилен режим на работа е необходим и повече кислород. Кислородът пък на свой ред може да бъде доставен до тъканите само от желязото в състава на хемоглобина, който се намира в червените кръвни телца - еритроцитите. Като се увеличава натоварването на организма, се увеличава и неговата потребност от кислород, а значи и от желязо.
Желязото е необходимо също така и за правилното формиране на плацентата, чрез която се реализират ред жизненоважни за плода функции. То е нужно и за развитието на мускулната и други тъкани на плода. Още в първото тримесечие от бременността започва образуването на собствена кръвоносна система и кръв на плода, поради което и също нараства потребността от желязо.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.