All for Joomla All for Webmasters
Защо бихте искали да родите във вода?

Раждането във вода не е нова практика. То е описано за пръв път в медицинската литература още през 1805 година. Двама лекари извършват обстойно проучване през 60-те години, но въпреки това много хора мислят, че раждането във вода е нещо ново за 90-те години на XX век.

Защо бихте искали да родите във вода? Вашата майка вероятно не е раждала по този начин, Вашите приятели мислят, че това е странна идея, съпругът Ви иска да Ви подкрепи, но не е сигурен. Нека да погледнем фактите и да разбулим тази мистерия.

Ако една жена по време на раждане влезе във топла вана, първият очебиен ефект е незабавно намаляване на болката. Три са факторите, които водят до това: топлина, способност за задържане на повърхността на вoдата и масаж.

Потапянето в топла вода повишава телесната температура и предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което води до увеличаване на циркулацията на кръвта. Разширяването на кръвоносните съдове може да помогне за понижаване кръвното налягане на раждащата и намаляване на задържането на флуиди или отоци. Топлата вода също така намалява напрежението в раменете и гърба на майката. Способността за задържане на повърхността на вoдата редуцира теглото на тялото с около 90 %, намалявайки налягането върху ставите и мускулите и създава усещане за безтегловност. Масажиращият ефект от включване на инжектори във ваната, помага за релаксиране на стегнатите мускули и стимулира отделянето на ендорфини, естествените болкоуспокояващи на тялото.

Поддръжниците на раждането във вода вярват, че то е по-малко болезнено и често е с по-малка продължителност. Раждането във вода създава усещане за безтегловност, помага на напрегнатите мускули и по този начин намалява болката. Тъй като се чувствате по-комфортно, Вие се страхувате по-малко, което от своя страна води до намаляване на отделяното количество адреналин. Намаляването на адреналина позволява да се увеличат нивата на окситоцин и ендорфин, което стимулира раждането и често спомага за бързото разкритие на цервикс.

Това са много позитивни причини за да изберете раждането във вода.

Как да сте сигурна, че това е правилният избор за Вас?

Ако планирате стриктно епидурално раждане, раждането във вода не е за вас. Ако планирате или посещавате курсове за бременни и изучавате различни методи и техники за облекчение на болката, като дишане, релаксация, масаж... , то прибавянето на компонентът вода би могло да Ви помогне. Трябва да обсъдите това в детайли с Вашия лекар и да разберете какъв е опитът му при раждане във вода. Трябва да имате ниско рискова бременност и да сте най-малко в 37 седмица. Бебето трябва да има нормално главично предлежание (да е с главата надолу), преди да влезете във ваната. В противен случай, ако бебето е със седалищно предлежание, този вид раждане не се практикува. Трябва да бъдете също така в добро здраве и без инфекции. Необходимо е поддържането на безупречна хигиена и постоянна температура на водата във ваната. Бъдете постоянно готова за промяна в плана на раждането и при необходимост да се премине към друг вид раждане. Освен това след раждане на бебето ще трябва да излезете от ваната за да се “роди” и плацентата.

Раждането във вода не е за всеки, но това е един възхитителен и комфортен начин за раждане. Чудесно е да изпитвате по-малко болка и страх и да имате възможност да се концентрирате върху чудото, което се случва.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.