All for Joomla All for Webmasters
Макар че раждането обикновено протича гладко, понякога се развиват неочаквани проблеми. Болниците са добре екипирани да се справят с тези усложнения. В същото време е важно да следите за предупредителни знаци за евентуални усложнения, така че веднага да информирате лекаря си за всеки проблем.
По време на бременността развиващото се бебе е предпазвано от изпълнен с течност сак, наречен околоплоден мехур. Този мехур обикновено остава здрав до няколко часа преди да започне раждането – или дори след като раждането вече е започнало – но може да се спука или да започне да тече по всяко време през бременността. Веднъж спука ли се, раждането обикновено започва в рамките на 12 до 24 часа. Ако раждането не започне в този период, тогава ситуацията се нарича преждевременно изтичане на водите (PROM).
За повечето жени, ако рано се спука околоплодният мехур (и изтекат водите), раждането следва след няколко часа.

Причини: Състояния, които са най-честите причини за преждевременно изтичане на водите включват:

  • Инфекция на матката – инфекциите на майката са може би най-честите рискови фактори за PROM. По ирония на съдбата това усложение е най-често предизвиквано от лекар или в болнична обстановка. По всяко време на бременността пациентки, които са имали преглед само със стерилен спекулум, имат латентен период от средно 11,3 дена преди раждането да започне, докато при тези, които са имали дигитален вагинален преглед раждането започва само след 2,1 дни. Очевидно рискът за преждевременно роденото бебе намалява с всеки един ден, в който то остава в утробата, което прави дигиталните вагинални прегледи определено рискови за бебето.
  • Многоплодна бременност (близнаци, тризнаци и повече)
  • Слабост на маточната шийка – по време на нормалното раждане шийката на матката се отваря, за да позволи на бебето да премине през влагалището. При слабост на маточната шийка тя започва да се отваря постепенно заради натиска на растящото бебе някъде след 13-та гестационна седмица. Шийката се скъсява и разширява без никакви контракции или започнало раждане. Околоплодният мехур се издува надолу през отвора в шийката докато се пукне от натиска, което води до загуба на бебето или много преждевременно раждане.
  • Преждевременно отлепване на плацентата (плацентарна абрупция) – случва се когато плацентата, която нормално е имплантирана вътре в матката преждевременно се отдели от маточната стена по време на третия триместър от бременността
  • Полихидрамниоза – много голямо количество околоплодни води
  • Пушенето също е рисков фактор – изследванията са установили, че рискът от PROM нараства с броя цигари, които изпушва майката, независимо от количествата алкохол и кофеин, които приема
  • Някои медицински процедури носят увеличен риск от PROM, например амниоцентеза и цервикален серклаж

Признаци и симптоми. Ако мехурът се спука, най-вероятно ще усетите изтичане на струйка или по-голямо количество течност от вагината. (Понякога жените мислят, че мехурът се е спукал, а в действителност е изтекла урина под натиска на бебето върху пикочния мехур). Вашият доктор може да установи това чрез преглед. Той/тя ще вземе проба от течността във вагината и ще я изпрати за изследване, за да се установи дали наистина се е спукал мехура и дали  шийката е започнала да се скъсява и отваря. Лекарят също така може да вземе проби от амниотичната течност, за да прецени каква е зрелостта на дробовете на бебето и да изследва за бактериална инфекция.

Лечение

Специфичното лечение на PROM се определя от лекарите на базата на:

  • Вашата бременност, здравословното ви състояние и медицинската ви история
  • Докъде е напреднало състоянието
  • Поносимостта ви към специфични медикаменти, процедури и терапия
  • Очакванията за хода на PROM
  • Вашето мнение и предпочитания

Общи грижи

Обикновено се налага постъпване в болница, за да може да се проведат допълнителни диагностични процедури и да се вземат решения за лечението и раждането.
Ако мехурът се спука след 36-та гестационна седмица, раждането обикновено започва в рамките на 24 – 48 часа. А ако не започне, най-вероятно ще бъде предизвикано. Рискът от инфекции започва да нараства 24 часа след спукването на мехура. И заради този риск не трябва да имате сексуални контакти или да слагате каквото и да било във вагината, включително тампони.
Макар и рядко, мехурът може да се спука преди 25-та гестационна седмица. Когато това се случи толкова рано, лекарите ще се опитат да отложат започването на раждането колкото е възможно по-дълго и колкото е безопасно за бебето. Бременната обикновено постъпва в болница, за да може продължително да се проследяват температурата й и сърдечния ритъм на бебето, повишаването на които може да е показател, че в матката се развива инфекция. Ако бебето бъде изложена на такава инфекция в матката, това може значително да намали шансовете му за оцеляване.
Само една четвърт от бебетата, родени преди 25-та гестационна седмица оцеляват извън матката. Понеже те не са напълно развити при раждането, тези, които оцелеят, могат да имат необратими дефекти като забавено развитие, умствено изоставане, недоразвитие на дробовете или слепота.
В редки случаи може изтичането на околоплодни води да спре и мехурът да се “залепи”. Околоплодните води отново възстановяват количеството си.

Обадете се на лекаря си ако:

  • Имате висока температура
  • Имате контракции
  • Бебето ви не се движи често в рамките на 24часа

Лекарства

  • Токолитици – лекарства, използвани да спрат преждевременното раждане
  • Окситоцин – използва се за предизвикване на раждане
  • Антибиотици – ако има наличие на вътрематочна инфекция или понякога профилактично, докато се изчаква спонтанно започване на раждането
  • Стероиди – могат да бъдат предписани в някои случаи преди раждането, за да се ускори съзряването на белия дроб на бебето

Ако лекарят ви предпише лекарства, взимайте ги точно по предписанието. Ако имате чувството, че не вършат работа, кажете на лекаря, но в никакъв случай не ги спирайте по ваша инициатива.

Физическа активност. Лежане в очакване на раждането. Може да ви разрешат малко разходки. Болничната обстановка може да предизвика доста голям стрес. Опитайте да го контролирате чрез дълбоко дишане, мускулна релаксация, медитация или друг подходящ метод. Ако се чувствате притеснени, говорете за това. Споделянето може да ви помогне.

Диета. Не се изисква специална диета освен ако раждането не започне веднага.

Профилактика. За съжаление не съществува начин да предотвратите PROM. Но все пак, това състояние има силна връзка с пушенето и майките трябва да спрат цигарите колкото е възможно по-скоро

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.