All for Joomla All for Webmasters

Смята се, че има преносване, когато влезете в 41-а седмица от началото на последния ви мензис. Ако сте в това положение, ще ви викат на преглед, за да слушат тоновете на сърцето на бебето на всеки два дни, дори всеки ден. Ще се провери цветът на амниотичната течност. Ако е зеленикава, значи, че бебето изхвърля мекониума и изпитва някакво страдание. Тогава трябва да се предизвика раждане. С помощта на апарата Доплер ще се провери виталността на плацентата, защото в края на бременността тя започва да се изменя и вече не изпълнява така пълноценно функциите си - да храни бебето и да му подава кислород.

Ако бременността е преносена (за краен срок се приемат пълни 42 седмици). Лекарят ще изясни вярно ли е определена датата на раждането.

Ако по време на цялата бременност размерът на матката и височината на дъното й са съответствали на определения срок, на датата на усещането на първите движения на плода и на чутите от лекаря първи удари на сърцето на плода, то значи датата на термина е била определена правилно.
Гинекологът ще поиска да проследи, ще продължи ли детето да се развива правилно и през 10-я месец от бременността. Понякога обаче вътрематочната среда, била до този момент идеална, започва да се влошава. Стареещата плацента не доставя съответното количество хранителни компоненти и кислород, а околоплодната течност намалява. В тези условия по-нататъшното развитие на плода се затруднява.
Деца, родени след определеното за съществуване в такива условия време се считат за преносени. Те са слаби, със суха, набръчкана и белеща се кожа, без плодната мазнина, покриваща обикновено кожата на доносеното новородено. За разлика от другите деца те имат по-дълги нокти и коса, отворени очи и са по-активни. Пребивавалите в неблагоприятна вътрешна среда деца могат да имат зеленикави петна на кожата и на пъпа, те са подложени на по-големи опасности по време на раждането и даже преди това. Преносеният плод много често се появява на бял свят с цезарово сечение. Това се прави по няколко причини. Децата, които са престояли в утробата на майка си повече от 40 седмици, имат по-голяма обиколка на главата, леко са измъчени, тъй като са получили по-малко кислород и хранителни вещества, а по време на раждането могат да се задавят с зелените води. Тези деца изискват специално наблюдение в отделение за новородени. Все пак децата родени през 42-та седмица на нормална бременност са изложени на хронични заболявания, не повече от децата родени в срока на термина си.

Ако е установено точно, че вече е приключила 41-та седмица от бременността и по време на прегледа е установено, че шийката на матката е узряла, много лекари предпочитат да предизвикат раждане. Предизвиканото раждане или секциото могат да се използват също така и ако при майката има усложнения, като хипертония (хронична или в следствие на бременността), захарен диабет, зелен цвят на околоплодната течност, забавяне на растежа на плода или други, застрашаващи детето ситуации. Ако шийката не е готова за раждането, лекарят може да ускори този процес с използването на съответното лекарство. Освен това, лекарят може да направи един или няколко теста за оценка на състоянието на плода. Тези тестове могат да бъдат повторени 1 или 2 пъти през седмицата преди раждането. Ако резултатите на проведените изследвания показват, че състоянието на майката и детето е добро, някои лекари са готови да изчакат и до 42-та седмица на бременността. Ако бъдат забелязани някакви неблагоприятни признаци, свързани например с плацентата или бъде открито намаляване на количеството на околоплодната течност или постъпят някакви други сигнали за опасност за майката и детето, лекарят веднага започва да действа. Ситуацията, ще подскаже трябва ли да се предизвика раждане или е по-добре да се прибегне към секцио. За утешение на неспокойните бъдещи майки особено подчертавам, че много малко са тези, които прескачат срока на бременността изчислен в седмици.
За намаляване преносването на бременността, понякога се препоръчва ежедневен масаж на зърната на гърдите. Жената може да си го прави сама в къщи, но съществува риск да предизвика много силни контракции.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.