All for Joomla All for Webmasters

Запек.-Оплаквания: появява се през 1, 2 и 3 тримесечие - хормонът на бременността прогестерон релаксира гладката мускулатура на червата и води до забавяне на перисталтиката и до констипация. Запекът е често явление по време на бременността. Срещу него трябва да се предприемат мерки защото в много от случаите причинява хемороиди (разширени вени покрай ануса, които са болезнени).
По време на бременността храносмилателната система на майката е влошена, а червата стават лениви. Всяко медикаментозно лечение на запека е временно и не лекува храносмилателната система.От слабителните средства използвайте само свещички с глицерин.
Симптоми: Изхождане на по-твърди изпражнения през по-продължителни от обикновено интервали.

 

Какво да правите:
Спазвайте следните неща:
- Редовна лека гимнастика и 30 мин разходка
- Приемане на 2.5 л течности на ден под формата на минерална вода, плодови сокове, чай(без мента), прясно и кисело мляко, зеленчукови (не солени) бульони
- Всекидневно приемане на плодове, листни зеленчуци (сурови чушки, моркови и зеле), сварени овесени ядки, само препечени филии хляб.
- Най-добрият завършек на деня за вашата храносмилателна система е като изядете вечер преди лягане1-2 леко кисели пресни ябълки.
- Ходете до тоалетната винаги, когато имате позиви за голяма нужда;
- Вземайте железните препарати след хранене и с много течности;
Ако проблемът продължава, консултирайте се с вашия лекар


Хемороиди

Оплаквания: появява се през 2 и 3 тримесечие. Натискът на главата на плода върху хемороидалния венозен сплит води до разширяване на вените в него. Актът на дефекация само влошава проблема. Леко изразените хемороиди обикновено изчезват сами след раждането. Това са разширени вени, които се появяват около ануса. При бременните се дължат на неправилното кръвообращение, но също така и на притискане на тазовите вени от матката.
Симптоми: Сърбеж, смъдене, болка и понякога кървене по време на дефекация.
Какво да правите:
- Избягвайте констипацията;
- Опитайте се да не стоите дълго време права;
- Поставянето на пакетче с лед върху хемороидите често облекчава сърбежа;

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.