All for Joomla All for Webmasters
Какви рискове крие наличието на астма по време на бременност?
При бременни с астма е повишен рискът за неблагоприятно протичане на бременността, изразяващо се в смърт на плода, преждевременно раждане, ниско тегло при раждането и прееклампсия. Лошото влияние върху бременността се дължи на предизвиканата от астмата хипоксия, на други патофизиологични нарушения и на характера на лекарствените средства, използвани за лечение на астмата.
Особено неблагоприятно отражение дават кортикостероидите. Оралното им приложение е свързано с риск за развитие на прееклампсия, вродени аномалии от типа на разцепванията и поднормено тегло на плода. Тези неблагоприятни въздействия са особено силно изразени при приемане на кортикостероидите през първото тримесечие на бременността, поради което е желателно да не се използват при бременност. Естествено това невинаги е възможно, особено при по-тежки форми на бронхиалната астма.
Желателно е астмата при бременност да се лекува от алерголози. Бронхиалната астма трябва да се лекува интензивно и правилно, така че да се повлияват добре майката и плода..
Бронхиалната астма все още се смята за рисково заболяване, което може да доведе до патологичен изход от бременността. С оптимизиране на противоастматичното лечение обаче тези вредни въздействия върху бременността биха могли да се избегнат.
Препоръки:
- излизайте колкото може повече на чист въздух
- заменете пухените възглавници и завивки със синтетични такива
- сменяйте спалното бельо ежеседмично
- проветрявайте често помещенията
- изключете от менюто си хранителни продукти, които са с високо алергизиращи свойства – цитруси, орехи, горчица, лютиви, пикантни и солени блюда
- приемайте лекарства само по лекарско предписание

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.