All for Joomla All for Webmasters
Какво представлява сутрешното повръщане при бременните и има ли опасност за плода?
Повръщането по време на бременност, известно повече като сутрешно повръщане на бременната жена, е свързано с бременността състояние на гадене и повръщане. Сутрешното повръщане засяга приблизително 50% от бременните жени през първия триместър на бременността и обичайно изчезва през четвъртия месец. Оплакванията са по – чести през сутрешните часове, но могат да се проявяват във всички часове на деня и дори през нощта.
В повечето случаи повръщането не се отразява неблагоприятно на плода и всъщност е добър знак за неговия растеж.
В някои случаи обаче жената може да страда от тежка форма на гадене и повръщане, известна като хиперемезис гравидарум. Директен резултат от това състояние е невъзможността да се задържат течности и храна. Ако се остави без лечение, това състояние може да доведе до обезводняване и недохранване. Като първа мярка при това заболяване трябва внимателно да се наблюдава приемът на течности и леки храни и да се увеличи почивката на бременната. Ако тези мерки се окажат неефективни, жената трябва да бъде приета в болница. Понякога се налага вливане на течности интравенозно, за да се поддържа жената хидратирана и да се предпази от загуба на ценни вещества.
Какви са причините за сутрешното повръщане?
Точните причини за сутрешното повръщане са неясни. За вероятни причини се считат физиологичните промени по време на ранната бременност, ниско ниво на кръвната захар, промени в метаболизма на въглехидратите и хормонални проблеми. Смята се, че хормоналните промени не причиняват сутрешно повръщане директно, но могат да направят някои жени по – чувствителни към стимули, които причиняват повръщане. Възможно е сутрешното повръщане да е естествен механизъм за предпазване на ембриона от обичайните растителни и бактериални токсини в майчината храна, като предизвиква непоносимост към мирисни и вкусови стимули, показващи наличието им.
Трябва да се отбележи, че празният стомах също предизвиква гадене.
Предпазване
1.
Яжте често, но малко количество
2. Можете да противодействате на пристъпите на гадене с бисквити, сухи закуски, пълнозърнести изделия. Понякога, когато ви е лошо, това всъщност е признак на глад. Затова редовното приемане на малко количество лека закуска може да ви помогне да поддържате необходимото ви енергийно ниво. Удачно е да държите до леглото си такива дребни закуски и да си хапвате сутрин преди ставане или през нощта. Също ги носете със себе си, в случай че се почувствате зле, докато сте на път. Разпределете дневното количество храна на 6 малки порции вместо обичайните три по – големи. Това ще ви помогне да поддържате стомаха си пълен, а нивото на кръвната ви захар - стабилно през целия ден. В никакъв случай не преяждайте.
3. Яжте храна, богата на въглехидрати и протеини
Храната, богата на въглехидрати и протеини, помага да се борите с гаденето. Яжте пресни плодове и зеленчуци, както и богати на въглехидрати храни – напр. хляб, печени картофи, бисквити или соленки. Избягвайте трудносмилаеми и много мазни храни, които се задържат по - дълго време в стомаха, отколкото захарите и белтъците, като по този начин засилват гаденето.
4.
Пийте много течности
Пиенето на много течности, като вода, билков чай, разреден плодов сок, минерална вода или други леки напитки между храненията помага да заместите течностите.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.