All for Joomla All for Webmasters
Напредъкът на медицината и възможностите за грижи към бременната жена и новороденото бебе непрекъснато вдигат възрастовата граница за раждането на здраво дете. Ако сте в тази възрастова група, добре е преди да вземете решение да имате бременност, да се консултирате с добър специалист. Не бива да се стряскате от думи, "че сте възрастни за дете." Преди десет години, на изпита ми за специалност, нарекох една от бременните жени "възрастна". Тя бе на 42 години. Професор Кацулов ме поправи, казвайки, "че щом желае и е бременна, то тя не е възрастна". В действителност сега и аз мога да кажа същото. Просто вниманието при такава бременност трябва да е повишено.

Какво представляват хромозомите?
Телата на нашите организми са изградени от клетки. Всяка клетка има ядро. В него са разположени "пръчиците, съдържащи информацията за изграждане на човешкото тяло." Това именно са хромозомите.
  • Всяка клетка има един и същ брой хромозоми. Повечето хора имат 46 хромозоми. При някои има липсваща хромозома, а при други допълнителна.
  • Съществуват така наречените полови хромозоми - Х и У. Наличието на 2 X хромозоми определя женския пол, а комбинацията ХУ - мъжкия.
  • Половината от хромозомите са от майката (от нейната яйцеклетка), а втората от бащата (от сперматозоида).
  • Хромозомите са по двойки - 23 двойки, които се разделят в процеса на клетъчното делене.
  • Хората със синдрома на Даун имат допълнителна хромозома 21 (така че общият им брой е 47). Допълнителният генетичен материал създава проблеми. Родените със синдрома на Даун имат забавено умствено развитие, податливи са към инфекции и други заболявания.
  • Хората със синдрома Търнър имат липсваща X хромозома (общият брой на хромозомите е 45). Обикновено са по-ниски от останалите и са безплодни.
    С напредване на възрастта на жената, в процеса на разделяне на хромозомите могат да се появят дефекти. Това е причина за увеличение на честотата на синдрома на Даун и на други аномалии, дължащи се на наличие на допълнителна хромозома.
  • Рискът за раждане на дете със синдрома на Даун при жени на 20 години е 1/1923, на 30 - 1/ 885, на 35 се повишава до 1/365, след 35 години расте по-бързо, за да достигне 1/109 на 40-годишна възраст и 1/32 на 45-годишна възраст.
    При жени над 35 години по-често се наблюдават състояния, водещи до по-висок процент на безплодие и спонтанни аборти, като доброкачествени разраствания в матката, запушени маточни тръби, ендометриоза. Броят на извънматочните бременностти и заболявания по време на бременността също е по-висок.
  • Броят на случаите с многоплодна бременност, дори и без асистирани репродуктивни технологии, е по-висок (многоплодната бременност самостоятелно също е "бременност с повишен риск").
  • Броят на инцидентите и невъзможност за раждане по естествен начин е по-висок при жени над 35 години. Извършването на оперативно родоразрешение - цезарово сечение, форцепс, вакуум екстрактор, се налага по-често. Точната причина за това увеличение не е определена.
  • Жените над 35 години по-често имат предшестващи заболявания, като хипертония и диабет, които се влошават по време на бременността.
  • Случаите на прееклампсия са повече при жени над 35 години. Причината (както и на самата прееклампсия) не е установена.
  • Рискът от гестационен диабет (проявяващ се временно по време на бременността) също е повишен при жени над 35 години.
  • По отношение на броя на преждевременните раждания и раждането на малки за възрастта деца данните са противоречиви.

    Влияние на възрастта върху общото състояние на жената
    Като правило бременността на тази възраст е желана и има изключително благоприятно влияние върху психиката на жената и на нейното семейство.

    Особености и изисквания при протичането на бременността
    Желателно е прилагането на генетичен тест, който може да се извърши по два начина:
  • Традиционната амниоцентеза се прави между 15 и 20 гестационна седмица, а ранната между 12 и 14.
  • Вземане на проба от хорионните въси се извършва между 10 и 12-а гестационна седмица.
    Полезно е консултиране със специалист генетик. Там ще ви се даде информация за изследванията, рисковете и предимствата от извършването им. Окончателното решение е изцяло ваше.
    В София такава консултация се извършва в Майчин дом, Лаборатория за молекулярна патология...

    Общи препоръки
    Възрастта над 35 години не е причина да се страхувате за вашето здраве и за това на вашето дете. Шансовете за нормална бременност са много добри. Дадените по-долу препоръки са за тяхното запазване или повишаване:
  • Приемайте балансирана храна преди и по време на бременността, като добавите витамини, съдържащи фолиева киселина. Изрично подчертавам - преди забременяване, защото тогава се оформят яйцеклетките, които ще бъдат оплодени. Същото се отнася и за бащата на детето ви.
  • Извършвайте физически упражнения с умерен интензитет - разходки или плуване, освен в случаите, когато вашият акушер-гинеколог не ви е посъветвал друго.
  • Направете всичко възможно при забременяване да имате оптимално тегло (оптимално не значи непременно слаба!).
  • Прекратете или ограничете до минимум пушенето.
  • Ако имате проблеми с употребата на алкохол, наркотици и, много важно, лекарства, непременно се посъветвайте с вашия акушер-гинеколог. Задължително опишете всичките си предишни заболявания, колкото и незначителни да ви се струват. Нека специалистът да прецени. Премълчаването на някои заболявания може да има тежки, дори фатални последици.
  • Заедно в Кухнята

    Детски Кът

    Здраве

     

    © © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.