All for Joomla All for Webmasters
Вирусните инфекции на репродуктивната система са доста разпространени и създават определени диагностични и терапевтични трудности. Вирусните инфекции на половите органи често влияят неблагоприятно на бременността. Съществува определен риск и от заразяване на плода. В него могат да възникват заболявания или аномалии при развитието му, чиито характер зависи от типа и патогенността на конкретния вируса.
Тези инфекции могат да протичат в латентна, слабо изразена симптомна или клинично изразена форма. Вирусите, проникнали в половите органи могат да предизвикат заболявания на влагалището или на шийката на матката - някои видове проникват в горните отдели на половите пътища, предизвиквайки възпалителен процес или съдействайки за развитието на възпалителна реакция, обусловена от други възбудители.
  Възможни са няколко пътища за инфектирането на плода. При първия – вирусите проникват към плода от влагалището и шийката на матката по възходящ път, за което спомагат анатомичните и функционални изменения на физико-химичните, бактерицидните и други свойства на шийката на матката. Оттук вирусите проникват в околоплодните води и инфектират плода.
Вторият път е преминаване на вирусите през плацентата към плода.
Третият път е заразяване на плода по време на раждането - при неговото преминаване през инфектираните родови пътища.

В долните отдели на половите пътища обитават различни вируси, много от които притежават изразени патогенни свойства: херпес симплекс, папилома вирус, цитомегаловирус, вирус ЕСНО, аденовирус, вирус коксаки А, вирус на хепатит В, вирус на парагрип.

Някои от тях - например цитомегаловирусът, вирусът на хепатит В не предизвикват забележими изменения в половите органи при жените, които не са бременни, но представляват опасност по време на бременност, защото могат да увредят плода, други - имат силно изразени симптоми на поражение на репродуктивните органи както при бременните, така и при тези, които не са бременни (например херпес симплекс , а трети (като папиломавирусът) притежават особено интензивна активност в периода на бременността.

Ако вирусната инфекция предизвика възпалителна реакция, то тя съществено не се различава от възпалителния процес, предизвикан от бактериалната флора. Интерферонът, образуващ се в клетките в отговор на внедрения вирус, може да ограничи процеса в пределите на поразените клетки без да предизвика възпалителни реакции в други компоненти. При недостатъчност на тъканните и общите защитни фактори обаче се развива възпалителна реакция с присъщите й прояви.

Възпалителните процеси могат да протичат в остра, хронична и латентна форма. Тези заболявания се отличават със склонността си към рецидиви, които могат да бъдат провокирани от вътрешни (ендогенни) и външни (екзогенни) фактори: преохлаждане, прегряване, ултравиолетово излъчване, умора, стрес, общи заболявания и т.н.

От вирусните инфекции, предизвикващи заболявания на половите органи при жените, най-добре клинично изразени са вирусът на херпес симплекс и папиломавирусът.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.