All for Joomla All for Webmasters
Бременността вече се забелязва.
При повечето жени бременността вече личи.Ако нещата се развиват без проблеми, в този месец, тя отново чувства прилив на сили, приятни емоции и сякаш „свети“ от щастие.
  • Вече трябва да усетите бебето. Ако доскоро малките ритничета са наподобявали къркорене на червата, сега те са по-отчетливи и се разпознават ясно. Ако до края на този месец не усетите бебето, задължително трябва да посетите лекаря си.

  • Възможно е да се задъхвате по-често от преди. Матката расте и притиска диафрагмата. Това е съвсем нормално и не бива да ви притеснява. Не се натоварвайте много, ходете по-бавно и внимавайте при изкачването на стълби.

  • Апетитът рязко се увеличава. Има опасност от покачване на излишни килограми, от които можете да се предпазите с балансирано хранене.

  • Забавено храносмилане и първи киселини. Матката буквално размества вътрешните органи и това влияе и на стомаха, който връща киселини в хранопровода. Този неприятен ефект е познат на почти всяка бременна и продължава до края на бременността. На някои дами се налага дори да се отказват от вечеря, за да могат да спят нормално.

  • Може да забележите, че не ви е комфортно да лежите по гръб. Матката става все по-голяма и притиска кръвоносните ви съдове. През следващите месеци ще ви е невъзможно да спите в тази поза.

  • Стъпалата ви може да се разширят или уголемят. Няма гаранция, но ако това се случи, не се плашете. Случва се на много жени.

    • Бъбреците се натоварват в края на пети месец. Те все по-трудно преработват повишеното количество токсини, които тялото на бременната произвежда. Трябва да помагате с много течности, за да си спестите болки и евентуални кризи.

    Заедно в Кухнята

    Детски Кът

    Здраве

     

    © © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.