All for Joomla All for Webmasters

За тази цел древните елинки и египтянки отивали в хамбара за шепа жито, жителките на Вавилон търсели в полето специални билки, а съвременните жени тичат в аптеката за така наречените “куик-тестове” (от англ. quick – бърз). През първите седмици от бременността може да няма гадене и повръщане, промяна на вкуса или повишен апетит, а в същото време е желателно настъпването на бременността да бъде установено колкото се може по-рано.

Колкото и странно да ни се струва, ранната диагностика на бременността била нещо съвсем обичайно в Близкия Изток няколкостотин години пр. Хр. Глинена табелчица, направена във Вавилон 700 г. пр. н.е. и намерена при археологични разкопки в Ирак, съдържа описание на метод, който бил широко използван в онези времена. Местната акушерка свивала тампон от овча вълна, напоявала го със сока на точно определено растение (наименованието на тази вълшебна трева било строго държано в тайна) и го поставяла във влагалището на пациентката за 3 дни, като я молела да се въздържа от правене на секс. След като се извадел, тампонът се поставял в разтвор стипца: ако течността придобивала червен цвят, то в семейството наистина се очаквал нов член.

Естествено, да оставиш абсолютно нестерилен тампон в половите пътища за 3 дни е крайно нехигиенично и опасно, но какво да се прави – той трябвало добре да попие влагалищните течения. След зачатието киселинността на влагалището се променя, а сокът на някои растения по аналогия с лакмуса помага да се установи разликата в рН. Аптечните тестове, които използват нашите съвременници, действат на същия принцип.

В египетски папирус, който датира още от XIII век пр. н. е. и който днес се съхранява в Берлинския музей, е описан друг начин да се открие истината – в малко чувалче се сипвало шепа пшеница или ечемик, а след това ежедневно се поливало с урината на жената. Ако тя ускорявала прорастването на семената, то диагнозата не оставяла никакво съмнение. В действителност тестът наистина работи, тъй като в урината на бъдещата майка присъства особен хормон – ЧХГ или човешки хорион гонадотропин, който в 40% от случаите активизира растежа на зърнените култури. Невероятно, но факт: берлинският папирус съдържа най-древното от всички известни на съвременната наука наблюдения върху действията на хормоните!

Древните египтяни смятали, че по това кои семена пониквали първи, можело да се определи какъв е полът на детето. Пшеницата говорела за момиче, а ечемикът – за момче.

Същата теза подкрепяли и Хипократ и неговите многобройни ученици, които явно взели идеята от египтяните. Египетските лекари били особено ценени в древния свят, заради своите дълбоки познания в областта на гинекологията. Римската медицина наследила пшеничено – ечемичния тест от гърците, а след това той станал част от европейските лечителски практики и с успех се използвал и в епохата на Възраждането.

Някои жени чувстват момента на зачатието интуитивно. В това няма нищо необичайно – подсъзнателната връзка между майката и детето, особено когато появата му е предварително планирана и дългоочаквана, се установява още в първите дни на бременността.

И все пак, шестото чувство не може да бъде приложено към медицинския картон – предположението трябва да бъде потвърдено от по-достоверни източници. Такива има много, но не на всички може да се вярва в равна степен.

Някои от „вълшебните черти“ са толкова чувствителни, че са способни да потвърдят зачеването без да се изчаква закъснението на цикъла. Може да ви се струва, че чак такова бързане е безсмислено – рано или късно истината ще излезе наяве. Между другото, закъснението, по което много жени разбират, че ще стават майки, като правило съвпада с 3 седмица от зачеването. Но именно тези първи седмици, когато жената не знае за бременността и, съответно, не се съобразява с това състояние, са критичен период за развитието на ембриона. Точно тогава се решава съдбоносния въпрос – ще я бъде или не бременността? Ако по-рано узнаете за нея, ще направите всичко, зависещо от вас, за да я съхраните, т. е. ще се грижите по-внимателно за себе си.Ако тестът за бременност е положителен, не отлагайте посещението при акушер-гинеколог! Положителен резултат има и при извънматочна бременност, а ранната й диагностика е от изключително значение.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.