All for Joomla All for Webmasters
Какво представлява извънматочната бременност?
Това е състояние, при което оплодената яйцеклетка се прикрепва и започва да се развива извън кухината на матката. В по-голямата част от случаите това става в маточната тръба, по-рядко в яйчника, а понякога и в перитонеалната кухина.
Какви са причините за извънматочна бременност?
Този вид бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка не може свободно да се придвижва в маточната тръба.
Непроходимостта на маточните тръби е свързана или с наличието на сраствания (в резултат на възпалителен процес), или с вродена недоразвитост на тръбите. Сперматозоидите са способни да преодолеят стеснения участък от тръбата, тъй като са значително по-малки от яйцеклетката. За нея това препятствие е непреодолимо и тя не може да попадне в матката.
Какви са последствията, ако не бъде установена на време наличието на извънматочна бременност?
Тъй като диаметърът на маточната тръба не може да удовлетвори изискванията на растящия зародиш, рано или късно се случва трагедия: руптура на тръбата. Това е много опасно за здравето на жената състояние, тъй като се повреждат многочислени кръвоносни съдове, от което следва силно кръвотечение в перитонеалната кухина. Ако своевременно не се направи операция, загубата на кръв може да стане животозастрашаваща.
Извънматочна или не?
Да се определи извънматочна бременност е доста сложно, тъй като тя се маскира като обикновена бременност или просто като закъснение на менструацията. Не всички жени навреме обръщат внимание на дърпащите болки ниско долу в корема (вляво или вдясно). Често си го обясняват с това, че липсата на менструация и болките са свързани с ненормален цикъл, или прекарано простудно заболяване, или стрес. Обясненията са много, а причината често е една – извънматочна бременност.
Какви са симптомите при извънматочна бременност?
Като правило, симптомите й са следните: закъснение на менструацията с 10 – 15 дни, типични признаци на бременност, слабо кръвенисто течение. При появата на течението жената решава, че е настъпила менструация със закъснение и не предприема нищо. Обаче скоро след това заедно с продължаващото течение тя усеща резки коликообразни болки ниско долу в корема, вляво или вдясно, обща слабост заради кръвотечението в перитонеалната кухина. В тези случаи е необходима хоспитализация. След уточняване на диагнозата веднага се пристъпва към операция, по време на която най-често се отделя цялата разкъсана тръба или само на повредения й участък.
Най-сложната ситуация възниква, когато кръвенисто течение от влагалището въобще отсъства и внезапно се появява рязка болка (включително до загуба на съзнание), свидетелстваща за кървене в перитонеалната кухина. В такъв случай трябва незабавно да се извика бърза помощ и да се хоспитализира болната в хирургично отделение.
Как да предотвратим бедата?
Ако жената се отнася внимателно към себе си, тя ще може да контролира ситуацията и да не допусне руптура на маточната тръба и перитонеално кървене. За това на 7 – 10 ден от закъснението на менструацията е желателно да се обърне към лекар, особено ако има цапащо кръвенисто течение. Съвременните диагностични методи позволяват да се определи бременността в много ранен срок, до първия ден от закъснението на менструацията. За да се убедим, че бременността е разположена нормално в матката, е необходимо да се проведе ултразвуково изследване с трансвагинален трансдюсер, който дава най-точна информация в ранните срокове на бременността.
Кои са рисковите групи?
Особено внимателни към себе си трябва да са жените, страдащи от хронични възпалителни заболявания, с причинена инфекция от хламидия, микоплазма или уреаплазма, а също и тези жени, които са провеждали лечение по повод на тубарен или ендокринен стерилитет. В групата на риска са и жените с ендометриоза, вродени аномалии на матката и маточните тръби. Използвана в качеството на контрацептив вътрематочна спирала също предразполага към извънматочна бременност.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.